Jó tanács az orbáni rendszer lebontásához

Próbáljuk meg elképzelni a következő helyzetet: 2022-ben az ellenzéki összefogás, mondjuk, 54 százalékos többséget szerez, majd ennek birtokában parlamenti határozattal eltörli a Fidesz által kétharmaddal kialakított jogrendszert. Lesz akkor utcakő Budapesten, ami a helyén marad?

Elek István közíró a minap felvetette, hogy nem kell kétharmaddal győznie az ellenzéknek az orbáni rendszer lebontásához, mert az eleve alkotmányellenes – hiszen egy sor törvény elfogadásával, úgymond lopakodó államcsínnyel megvalósította a kizárólagos közhatalomgyakorlást, holott maga az alaptörvény is tiltja már az erre való törekvést is.

Vörös Imre volt alkotmánybíró tegnap a Klubrádióban szintén úgy vélekedett: nem szükséges az országgyűlésben kétharmad annak a kimondásához, hogy a jogállam orbáni lebontása illegitim volt – ha létrejön a közmegegyezés, hogy mely ponton volt illegitim.

A jogi érvelés számomra történetesen meggyőző, de próbáljuk meg elképzelni a következő helyzetet. 2022-ben az ellenzéki összefogás, mondjuk, 54 százalékos többséget szerez, majd ennek birtokában parlamenti határozattal eltörli a Fidesz által kétharmaddal kialakított jogrendszert. Lesz akkor utcakő Budapesten, ami a helyén marad? 2006 őszére, mint jámbor ministránsösszejövetelre, tekinthetünk majd vissza.

Ez megelőzhető akkor, ha az ellenzék a parlamentnél is erősebb politikai legitimációt szerez. Ha még a választások előtt kidolgozza azt a tervezetet, amely kimondja ennek a rendszernek az alkotmányellenességét, és előírja a rendszer lebontását. Egy ilyen szövegben nyilván egyetértésre juthatnak az ellenzéki pártok. Az lehetne a közös programjuk és ígéretük, hogy választási győzelmük esetén ezt a tervezetet – legelső döntésükként – népszavazásra bocsátják. A Fidesz soha nem bocsátotta népszavazásra az alaptörvényt, mert így kedvére módosítgathatta. Célszerű lehetne azzal fellépni a kampányban, hogy aki az ellenzékre szavaz, az arra szavaz, hogy referendumon lehessen dönteni a mostani rendszer sorsáról.

Ha ez a törekvés a választáson többséget kap, az mindennél hitelesebben fogja tükrözni azt a bizonyos szükséges közmegegyezést. A közvetlenül kinyilvánított népakarat felülírja a parlamenti százalékokat.