Jó hírünk védelmében

Pénz az utcán sem hever, egyszer egy hajléktalan 500 forintot talált egy kidobott zakó zsebében, és nem vitte Rogán Antalhoz, hanem beváltotta Feri kocsmárosnál.

Nálunk a házak többnyire egyformák, panelból összerakott 10 emeletesek vagy régi építésűek: toldalékkal, kerttel. Nagy előnyük, hogy küllemben, méretben ritkán változnak. A tegnapi zöld holnap is libafosszínű, a sufniból sem lesz egy éjszaka alatt mélygarázs, és ahol kilencen alszanak két szobában, azok reggel nem ébrednek táncteremben.

Nekünk a vagyonnyilatkozattal sincs gondunk, Ha van valamink, akkor Feri kocsmáros ad hitelt, ha legatyásodunk, szomjasak maradunk. Mi aztán tényleg nem tudjuk, hogyan és milyen jogcímen lehet milliókat szerezni. Ha gyanakodnánk, azt mondanánk, nászajándékként.

(Kép: Blikk.)Rogán Antal például a Bazilikában esküdött, lakodalmát a Magyar Tudományos Akadémián tartotta. Az ifjú pár vélhetően mákdarálót, kotyogós kávéfőzőt, esetleg ágyneműhuzatot kaphatott a kezdethez: ha Magyarországon élsz, tiszteld a hagyományokat!  De lehet, hogy valaki (nem Vizoviczki) a menyasszonytánchoz dobta be a pénzt. Ha így volt, semmi gond, minden törvényes, Madonna, Cher is ennyiért ropja.

Ezen a környéken, mi magyarul beszélünk, a cimboráinkat, a sorstársainkat olykor lehülyézzük, de eszünkbe sem jutna parasztgyereknek szólítani az Armani-öltönyt, márkás órát viselő, Vuitton-táskával mászkáló fazonokat. Ilyesmit még akkor sem tennénk, ha az illető a szemünk láttára fejné a köz tehenét.

Nekünk letelepedési kötvényt sem lehet eladni, az utcában egyre több tábla, cetli jelzi, hogy mi inkább mennénk, mint jönnénk. Áruljuk a házunkat, a múltunkat, és csak álmodjuk azt, amit mások tagadnak, hogy jön valaki négymillió forinttal, egy jó ebéd és egy tisztességes temetés árával. A pénzt magunkra költenénk, mi már csak ilyenek vagyunk, önzők, harácsolók, de a tisztesség látszatával.

Ha valaki kételkedne ebben, talán még ügyvédet is fogadnánk, telne a négymillióból, és megkérnénk, hogy vigyázzon, nem az omladozó házunkra, hanem a jó hírünkre.