Jogállami válság van Magyarországon

Hét repülőgépnyi szállítmány érkezett szombaton Kínából Budapestre – számol be a Xinhua kínai hírügynökség. Ezúttal 5,5 millió szájmaszk, 600 betegellenőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és sok-sok védőfelszerelés. Egyetlen napra sem áll le a magyar–kínai légi folyosó, amíg szükség lesz a felszerelésekre, azok folyamatosan érkeznek, így holnap és utána is – idézte Szijjártó Pétert a kínai forrás.

A sarlós-kalapácsos zászlóval a fejlécben megjelenő Donbassz Szevódnya (Donbasz Ma) portálról csak egy-egy mondatot idézek: a koronavírus leple alatt Magyarország előkészíti a talajt Kárpátalja kiléptetéséhez Ukrajna fennhatósága alól – ezt a Donyeck Népköztársaság népi milíciájának a szóvivője jelentette be. Véleményét leginkább arra alapozza, hogy Magyarország évente 3000 millió forinttal támogatja a kisebbségek oktatási és kulturális életét, megkönnyítette az útlevélhez és a magyarországi munkavállaláshoz jutás feltételeit. Most pedig nagy mennyiségben küld a térségbe a magyar kormány a koronavírus elleni védekezéshez szükséges felszereléseket.

Nem kell meggyőznie arról, hogy Orbán Viktor nem demokrata, hanem autokrata – jelentette ki Sophie in’t Veld holland uniós képviselő a BBC Hard Talk műsorában. Régóta jogállami válság van Magyarországon, egy egészséges parlamentáris demokráciában a rendkívüli intézkedésekről is a parlament hoz döntéseket, de Budapesten nem ez a helyzet.

Stephen Sackur műsorvezető a parlament megbénításától kezdve a Human Rights Watch legfrissebb jelentéséig minden érvet felhozott arra, hogy bizonyítsa, cselekvésképtelen Orbán Viktorral szemben Brüsszel. A Human Rights Watch jelentéséből azt emelte ki, hogy a most elfogadott felhatalmazási törvény nem más, mint biankó csekk az autokrata rendszerhez.  Sophie in’t Veld Lengyelországgal példálózott ahol épp a napokban hozott döntést az Európai Bíróság, és lépésről lépésre haladnak a dolgok. Sackur még Kovács Zoltánt is elrettentő példaként hozta fel, akivel a napokban készített hasonló interjút. A nemzetközi kapcsolatokért felelős szóvivő simán kijelentette, hogy Brüsszelben a liberális demokrata politikusoknak gőzük sincs, mi zajlik Magyarországon, de igazából a kormányt ez már nem is érdekli. In’t Veld ugyanakkor jelezte: tudvalevő, hogy Orbán barátainak zsebében landoltak az uniós pénzek, s ez a helyzet a továbbiakban fenntarthatatlan. S az oligarcháknak átcsúsztatott pénzből gyakorlatilag az unió támogatja Orbán politikai rendszerét.

De azt sem lehet, hogy miattuk nem támogatják az országot. Hangsúlyozta: lesz még Orbán utáni éra, várjuk meg, az emberek hogyan szavaznak legközelebb róla. Ezzel mintegy értésre adta a dán képviselő, hogy a magyar állampolgároknak, és nem az uniónak kell dönteni az adott politikai rendszerről.

Vera Jourová uniós biztos a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta, szorosan követik a magyarországi koronavírus-féle rendeleti kormányzást, azt, hogy a veszély elmúltával, mit lép a miniszterelnök, aki viszont megint arra panaszkodott legutóbb Brüsszelt figyelmeztetve, hogy kettős mércével mér. Levelet is írt az Európai Néppártnak, amelyben Jourovát idézve jelzi is, hogy Magyarország nem sérti meg ezzel a felhatalmazási törvénnyel az uniós jogszabályokat. Az EPP várható lépésről nem ír a lap.

Az orosz nyelvű Mjásznoj Ekszpert húsipari szaklap arról adott hírt, hogy több mint 60 magyar gazdaságban talált az Állatok Nemzetközi Egészségvédelmi Szervezete H5N8, azaz madárinfluenzával fertőzött háztáji állományt. Ez az adat április 2. felétől a május 2-ig tartó időszakra vonatkozik. A cikk megjegyzi, hogy tavaly december óta terjed a fertőzés, akkor éppen Németországban mutatták ki. Ugyanakkor nem csak azt hangsúlyozza, hogy a sertésállományt is megfertőzi, azt viszont eddig nem mutatták ki, hogy a madárinfluenza vírusa emberre is átterjedt volna. Legalábbis eddig ilyen esetet nem regisztráltak hazánkban sem.

A bolgár Novinite portál számolt be arról, hogy a kecskeméti Mercedes 4000 dolgozója fizetett szabadságát tölti, a Suzukinál pedig hétfőtől nem tartanak igényt a kölcsönzött munkavállalókra, és mivel a japán autógyártó nem közvetlenül velük szerződött, ezért nem fizetnek nekik semmit. A portál adatai szerint az autóiparban körülbelül 170 ezer kölcsönzött munkavállalót tartanak nyilván.

A munkaerő-kölcsönző cégek egy hónapnál aligha tudnak többet fizetni a velük szerződésben állóknak.