Jogvédő szervezetek az érvénytelen szavazás mellett kampányolnak

Ezzel szemben a valóságban nagyon egyszerű szabályos érvénytelen szavazatot produkálni – áll a szerkesztőségünköz eljutatott közleményben. Az eseményen felszólalt a két szervezet vezetője is.

„A legbiztosabb módja az érvénytelenül szavazásnak a két X-szel történő szavazás. A két iksz azért jó megoldás, mert így az állampolgár azt az üzenetet küldi, hogy érdeklik a közös ügyeink. Jó megoldás azért is, mert az érvénytelen szavazatok nem járulnak hozzá a népszavazás érvényességéhez, továbbá  nem nyit alkalmat a mérlegelésre a szavazatok összeszámolásakor.”- fejtette ki Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója.

„Az érvénytelenül szavazás nem jogszabálysértő. Ez a politikai véleménynyilvánítás legitim formája. Ha bárki aktívan akarja elutasítani egy szavazás hamis alternatíváit, az érvénytelen szavazattal, két X-szel teheti meg a leghatásosabban ” – emelte ki Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

A szervezetek képviselői az érvénytelen szavazás bemutatása mellett arra is buzdítottak mindenkit, hogy vegyenek részt a szeptember 30-i Lásd meg az embert! elnevezésű civil demonstráción, amely este 6-kor kezdődik ugyancsak a Kossuth téren.