Jókedvünk nyarára várván: egyelőre papucsban is igényesen

A bezártság nem feltétlen hoz depressziót, szellemi és stílusbéli lomposságot, bár elképesztően sok időt tölt(het)ünk otthonunk négy fala között. Papucsban, lezser joggingban, a fotelből is kalandozhatunk, töltekezhetünk jobbnál jobb könyvekkel, zenékkel és persze minden mennyiségben filmekkel. (A nyitó képen: pillantás a 200 esztendős Pradóba, a Madridi Nemzeti Múzeum képtárába.)

A televízió-műsorok bornírtsága, de legalábbis keserves „műanyag” világa már rég megülte az emberek zömének gyomrát, így az otthoni mozizás alap lett. Ahhoz szerencsére több forgalmazó és szolgáltató is gazdag kínálatot nyújt, hogy most erre is tengernyi idő jut.

A Pannonia Enertainment fantasztikus sorozata „A művészet templomai” hat éve kezdődött, epizódjai látványos, elsősorban nagyvászonra készült kivitelben mutatják be az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, remekműveit és múzeumait. A magyar felirattal látható filmekben a szakértői interjúkat különleges archív felvételekkel és a műalkotások részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik. A jelenlegi helyzetben a mozivetítések természetesen szünetelnek, de a művészetbarátok számára továbbra is elérhetők a sorozat korábbi részei a forgalmazó által tavasszal nyitott online filmkölcsönzőben, ahol novembertől az összes eddigi epizód megtekinthető – a legelső, Vatikáni Múzeumot bemutató 2014-i filmtől a legújabb, 2020. október végén bemutatott Modigliani centenárium című alkotásig.

A művészeti filmek mellett díjnyertes zenei dokumentumfilmek – köztük Ella Fitzgerald és Ronnie Wood portréfilmje –, életrajzi játékfilmek (Egon Schiele, Mary Shelley, Gagarin) és magyar természetfilm (Vad erdők, vad bércek) is elérhetők az oldalon, összesen több mind 30 teljes mozifilm. A filmek a művészeti élmény és kikapcsolódás mellett oktatási segédanyagként is szolgálhatnak, művészet-pedagógusok és oktatási intézmények akár egy egész osztály részére kikölcsönözhetik digitális formában. A filmek a kölcsönzés után 48 órán belül korlátlan alkalommal lejátszhatóak, bármely olyan eszközzel, amely alkalmas internetezése: számítógépen, tableten, okostévén vagy akár mobiltelefonon is.

Az elérhető filmek köre a következő napokban is tovább fog bővülni, a többi között a londoni Victoria&Albert Museum David Bowie életmű-állításáról vagy a British Museum nagyszabású Hokuszai-tárlatáról készült filmekkel.

A művészeti filmkölcsönző itt elérhető.

A budapesti Művészetek Palotája sem hagyja magára közönségét. A nézők a tavasszal már megismerhették a Müpa Home
közvetítéssorozatot, amelynek köszönhetően estéről estére a
legnagyszerűbb müpás előadásokat láthatták saját otthonuk
biztonságában és kényelmében. Az aktuális előírásokhoz igazodva
a Müpa csapata tovább fejlesztette a szolgáltatást, így november
12-e óta nemcsak kiváló, először a Müpa Home keretében sugárzott
koncertfelvételekkel örvendezteti meg a nézőket, de hetente több
estén a Bartók Béla Hangversenyteremből élőben közvetítenek,
így a közönség nélkül zajló koncerteket online live stream
formájában élvezhetik a rajongók.
Például a Müpa Home e heti műsorán két élőben – de közönség
nélkül – közvetített koncert (november 28-án és 29-én este), mellett a 2019-i Európai Hidak fesztivál egyik sztárfellépőjének előadását is újra élhetik a
nézők a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

Csak figyelni kell a kulturális élet híreit, egyre gazdagabb a kínált, bátran szemezgethetünk a csemegék között ebben a szokatlan, és úgy tűnik föl: elhúzódó járványhelyzetben, hogy eljöjjön egyszer jókedvünk nyara is, amikor oda megyünk, ahova csak szeretnénk.