Jótékonysági és pincérfutás Bécsben

„Világosságot a világnak!” – ez a mottója a bécsi éjszakai futásnak, amelyet 13. alkalommal rendeznek meg Bécsben. A résztvevők idén egy szemműtéteket finanszírozó alapítványt támogatnak. A verseny zárásaként több felszolgáló is lefutja a „napi maratoni távolságát” egyenruhában és pincértálcájával. (Nyitó képünk: © PID/ Votava)

Húszezernél is több résztvevőt várnak a ma éjszakai jótékonysági futásra, az Erste Bank Vienna Night Run-ra, melynek útvonala a történelmi bécsi Ringen halad végig. A résztvevők este negyed kilenckor öt csoportban indulnak a Burgtheater elől, a cél a parlament. Az öt kilométeres táv megtételével a versenyzők a „Licht für die Welt” jótékonysági szervezetet támogatják, amely afrikai országokban finanszíroz szemműtéteket a szegények számára. A futóversennyel a múlt 12 év alatt jó nyolcszázezer eurót gyűjtöttek össze.

Az éjszakai futás részeként a bécsi kávéházak negyedik alkalommal rendezik meg a „Pincérfutást”. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet: a kávéházak alkalmazottai naponta maratoni távokat tesznek meg. Összesen mintegy ötven felszolgáló sorakozik majd fel a rajtvonalnál egyenruhában és tálcával a kezében, hogy lefussa a 2,5 kilométernyi távot.