Jövedelem nélkül maradt előadó-művészek

Az Előadó-művészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) megkezdte a segélyek folyósítását a COVID-19 járvány hatásainak enyhítésére létrehozott rendkívüli szociális támogatási keretből. A rászoruló előadóművészek első 400 személyes csoportja számára pedig már átutalta a megítélt összegeket.

A gyorssegély a rászorultság mértékétől függően néhány tízezer forinttól akár 128 ezer forintig terjedhet. Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt országszerte elmaradt élő előadások az előadó-művészek ezreinek okoz megoldhatatlan egzisztenciális gondot, mert szándékaik ellenére nincs semmilyen reális esélyük munkajövedelemre.

Az EJI elsősorban azoknak nyújt gyors segítséget, akiknek semmilyen egyéb jövedelmük nincs, és a járvány miatt legalább négy, közönség előtti előadásuk maradt el. Összesen mintegy 1000 művész számíthat erre a segélyre.

Az egyesület a támogatások mértékének megállapításánál kizárólag objektív szempontokat (például az eltartottak számát) vett figyelembe, a segélyek legkisebb összege havi 32 ezer, a legnagyobb 128 ezer forint, az átlag több mint havi 70 ezer forint volt. A támogatásokat, amelyek egy vagy két hónapra kérelmezhetőek, az EJI gyorsított eljárásban ítéli oda és május közepéig összesen 90 millió forintot fizet ki ezen a címen.

A juttatás fedezetét a jogdíjak adják, amelyeket az előadóművész társadalom termel meg.

Az Előadó-művészi Jogvédő Iroda Egyesülettől kapott tájékoztatás szerint olyan rászoruló előadók igényét is befogadták, akik azért szorultak segélyezésre, mert rögzített előadásuk maradt el (pl. szinkron), vagy a fellépésük helyszíne a vendéglátásban, turizmusban bezárt, vagy külföldi turnéjukat mondták le (pl. artisták). A szakmai szervezetek és az előadóművész-szakszervezetek segítettek az igényeket közvetíteni. Az így támogatott előadóművészek száma megközelíti a 450-et. Részükre az EJI egyszeri segítséget, összesen mintegy 20 millió forintot adott.