Jövőre még drágábban építkezünk

Ne legyenek kétségeink, bár a keresletben látványos hullámzások voltak a múlt hónapokban, összességében jövőre is áremelkedés várható az építőipari alapanyagok piacán.

Az előállítási költségeket számottevően növeli az energia és a fuvarozás drágulása, ráadásul az alap- és nyersanyagpiaci árak az első fél évben tapasztalt magas szinten stabilizálódtak, így a gyártók több terméküknél (épületgépészeti berendezések, szálas hőszigetelő anyagok) 10-20 százalékos áremelésre kényszerülnek 2022-ben – közölte a Magyar Építőanyag- és Építési Termék Szövetség (MÉASZ).

Ha már drágábban építkezünk, ez tehetjük okosabban is, mert van megoldás – így a józan ész.

Az áremelkedés minden szakmai előrejelzés szerint megállíthatatlannak látszik, éppen ezért kulcsfontosságú a hatékonyság növelése, amelyben a tervezési, kivitelezési, üzemeltetési folyamatok digitalizációja nagy segítség az iparág szereplőinek, akik kiváló szoftverek használatának köszönhetően időt és pénzt takaríthatnak meg.

A tendenciák egyértelműek. A MÉASZ emlékeztetett arra, hogy a versenypiaci földgázár mintegy négyszeresére, a villamos energia ára pedig két és félszeresére nőtt az év elejéhez képest, miközben például az égetettkerámia- és téglatermékeknél, a szálas hőszigetelő-anyagoknál az energia teszi ki a gyártási költségek mintegy felét.  A fuvardíjak csak az Európai Unión belül 20-30 százalékkal nőttek az idén.

A vegy- és műanyagipari összetevők beszerzési árai az első félévi magas szinteken stabilizálódtak, ráadásul az üvegért, a pvc-ért és az EPS-alapanyagért többet kell a gyártóknak fizetniük, mint a tavasszal.  

A szövetség tagjainak harmadik negyedéves összesítése szerint az égetett kerámia, tégla- és cseréptermékek árai az idén eddig jellemzően az inflációnak megfelelő vagy annál kisebb mértékben változtak, azonban januártól várhatóan átlagosan 9–10 százalékkal megugranak. A Magyar Építőanyag- és Építési Termék Szövetség előrejelzése szerint az építőanyagok és építési termékek széles körénél lesz elkerülhetetlen a többletköltségek beépítése a végtermékek áraiba, ami árucsoportonként változó, összességében 10–20 százalék közötti áremelkedést kényszerít ki 2022-től.

A MÉASZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a kapacitásbővítéseken túl a magyarországi építőanyag-gyártók a múlt években számos energiahatékonysági beruházást hajtottak végre, de a jelenlegi helyzet különösen az energiaigényes termékek gyártóit sarkallja arra, hogy – lehetőség szerint állami segítséggel – további technológiai fejlesztésekkel is csökkentsék a piaci kitettséget. Ha ellensúlyozni akarják a drágulás hatásait, a tervezőknek, kivitelezőknek, üzemeltetőknek is lépniük kell, a kézenfekvő megoldás a digitalizáció. (A tudósítás forrása itt található.)