Jubilál a lengyel filmtavasz

A „lengyel filmtavasz” (néhány évig „lengyel filmszemle”) a budapesti Lengyel Intézet legrégebbi, 1993 óta a Budapest Film Zrt.-vel rendszeresen  ismétlődő programsorozata, a lengyel filmgyártás legrégebbi magyarországi szemléje is. Negyedszázad alatt 200-nál filmet mutattunk be majdnem 80 film alkotóját láttuk vendégül – közölte szerkesztőségünkkel Takács Malgorzata, az Instytut Polski, azaz a budapesti Lengyel Intézet vezető munkatársa. (Nyitó képünk: jelenet a „Kés a vízben” című, 1962-ben készült lengyel filmklasszikusból.)

„A lengyel filmhét eseményei elérték Debrecent, Győrt, Miskolcot, Pécset, Szegedet és Szombathelyt is. A legújabb játékfilmek mellett bemutattuk a lengyel filmgyártás klasszikusait is, valamint izgalmas kísérőrendezvényeket is szerveztünk, a többi között vetítettük nagy lengyel rendezők egyetemi filmetűdjeit, animációs filmeket világhírű lengyel jazz-muzsikusok filmzenéivel, lengyel és magyar rövidfilmeket” – tudhattuk meg Takács Malgorzatától. A lengyel filmtavasz Magyarországon elsőként mutatott be élőzenei kísérettel vetített némafilmeket, valamint a Lengyelországban 3D technikával forgatott lengyel filmet. Számos alkotó – rendező, színész, operatőr, hangmérnök, forgatókönyvírókat, filmzene-szerző, producer, filmkritikus érkezett Magyarországra. A nagy mesterek – Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi vagy Krzysztof Kieślowski – legújabb műveinek bemutatásán túl vetítették Krzysztof Krauze, Jan Jakub Kolski, Wojtek Smarzewski és Małgorzata Szumowska műveit.

Az idei, 25. lengyel filmtavasz rendezvénysorozat Debrecenbe és Szegedre is ellátogat. Gazdag programjában szerepelnek régi és új filmek is, mint például a számos díjat elnyert, nagy nemzetközi sikereket elkönyvelt filmalkotás, a Hidegháború (Paweł Pawlikowski), a Még egy nap élet című nemzetközi film-koprodukció, és természetesen jó néhány filmújdonság is. Műfaji változatosság, számos lengyel vendég, csodálatos zene, mozi az egész családnak – ezeket kínálja az idei filmszemle, amelynek programja itt tanulmányozható (tessék kattintani!).