Juncker a V4-eket vacsorázni hívta és barátkozott velük

Kiszivárgott információk szerint a Brexit-tárgyalások kimenetele mégsem lesz olyan kőkemény, mint amilyet most ígérnek az uniós vezetők, élükön Jean-Claude Junckerrel – írja a brit The Sun.

Miközben Angela Merkel is legutóbb úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások az összeomlás szélén vannak, a napvilágot látott háttérinfók szerint a német kancellár csak blöffölt. Ő is a további szoros kereskedelmi kapcsolatok fenntartásában érdekelt. S ehhez még hozzájárult az is, hogy Boris Johnson a hétvégén találkozott Szijjártó Péterrel, s a magyar külügyminiszter elmondta, amit az uniós kollégáinak is, hogy átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kell kötnie az uniónak Nagy-Britanniával, különben mindenki rosszul jár. Az uniós vezetők viszont egyelőre úgy gondolják, hogy ha nem fizeti meg a kilépés árát és nem hajlandó a munkaerő-piacon rugalmasságot mutatni London, addig nem enyhülnek a kilépés feltételei. E forgatókönyv esetén az igazi vesztes nem az unió, hanem alapvetően a brit királyság lesz.

A Szcientológia budapesti központjában történt rendőrségi razziáról számol be a Voice of America – számos egyéb hírportállal egy időben. A Nemzeti Nyomozóiroda az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, személyes adatokkal való visszaélés és egyéb bűncselekmény miatt indult nyomozás az «egyház» magyarországi székhelyén. A cikk azonban megjegyzi, hogy az «egyházközösség» nem kapott hivatalos státuszt az Orbán-kormánytól a 2012-ben elfogadott, jogvédők által azóta is vitatott vallási törvény szerint.

A The Washington Post fontosnak tartotta, hogy beszámoljon az Wiesmeyer Emilnek szentelt emléktábla avatásról a budapesti, Páva utcai Holokauszt-központnál, ahol vezetője tartott ünnep megemlékezést, és amelyen részt vett a MAZSIHISZ elnöke is. Wiesmeyer nyomdája először Raoul Wallenberg munkáját segítette, neki 4000 útlevelet, személyi okmányt nyomtatott. Majd vállalva a felelősséget, saját maga is segítette a zsidók menekítését, s további 20 ezer hivatalos iratot nyomtatott ki.

A kijevi oktatási miniszter asszony hamis információk terjesztésével vádolta meg a Magyarországot – számol be a kisebbségi nyelvek közép- és felsőfokú oktatását betiltó törvény újabb fejezetéről az Ukrán Központi Hírügynökség. A tárcavezető hozzátette, hogy tudja: választásokra készül a magyar kormány, és azt is, hogy kárpátaljai szavazatokra van szüksége, de ez nem indok arra, hogy politikai ügyet csináljanak a törvényből. Szerinte a jogszabály megfelel az uniós gyakorlatnak is, mert számos európai országban hasonló törvény van érvényben.

Első alkalommal ült le vacsorázni Jean-Claude Juncker a Visegrádi 4-ek miniszterelnökeivel, s a szerda estére szóló meghívást nagy meglepetésként fogadta az Euobserver által meg nem nevezett egyik, visegrádi meghívott vendég. A menekültügyi kvóta kérdésében, a kiküldött munkavállalók és az élelmiszer-minőségi kifogások okozta konfliktusok, és az ennek nyomán egyre mélyülő, az unión belüli megosztottság enyhítése állt Juncker szándékában a meghívással. A mag-Európa és a kétsebességes Európa terve, amit Emmanuel Macron francia elnök oly erőteljesen szorgalmaz, a kelet- és nyugat-európai uniós országok megosztottságát tovább mélyítené, s Juncker világossá akarta tenni, kíváncsi a V4-ek álláspontjára: így a megbeszélt témák között a menekültválság épp úgy szerepelt, mint a schengeni övezet kérdése vagy a jogállam és az Európai Bíróság intézményének jelentősége. Különös tekintettel arra, hogy Magyarországot és Lengyelországot elmarasztalta az Európai Bíróság, s Juncker ennek fontosságát akarta tisztázni. Ugyanakkor a V4-ek közti szakadás is egyre nyilvánvalóbb: Szlovákia és Csehország kifejezetten arra törekszik, hogy ne essen a keleti tagországok megbélyegzése alá, és a mag-Európához tartozhasson – számol be az Euobserver.

Bernd Storck távozása azonnal bejutott a nemzetközi hírfolyamba, s lassan két napja terjed a híre. A legtekintélyesebb amerikai sporttévé-csatorna, az ESPN is beszámolt arról, hogy a szövetségi kapitánynak köszönhetően a válogatott 44 év után kijutott az Európa-bajnokságra, azonban a vb-selejtezőkön a vártnál gyengébben szerepelt a magyar csapat. Nem mellőzi a cikk, hogy Orbán Viktor nagy focirajongó, aki a Puskás Akadémia alapítója, hatalmas pénzeket ölt a futballba és stadionok építésébe.