Kapósak és egyre drágábbak a lakások az egyetemi városokban

Sokan mérlegelik a lakásvásárlást gyermekeiknek az egyetemi ponthatárok kihirdetésének közeledtével. Az egekbe szökő albérleti árak mellett a lakás igen jó befektetés lehet az egyetemi városokban, vagy a fővárosi kerületekben akár hosszabb távon is.

A jó döntéshez több tényezőt is érdemes figyelembe venni: a helyszín és ár mellett fontos tudnivaló, hogy a környéken milyen gyorsan kelnek el az ingatlanok, így kiszámolható, hogy mennyi időbe telik a fiatalok lakhatásának megoldása és meddig célszerű latolgatni egy-egy ajánlatot.

Győr, felújított panelház.

A szakértők ajánlata: az egyetemista-főiskolás korúak szüleinek és persze a befektetési célzattal vásárlóknak is fontos, hogy mérlegeljék, hol, milyen folyamatok mennek végbe a gyorsan változó ingatlanpiacon. Egy biztos: az egyetemi városok és a fővárosi kerületek többségében továbbra is érdemes vásárolni, hiszen a bérleti díjak emelkedése vonzó befektetéssé teheti az ingatlant. Különféle szakmai adatbázisokból kiolvasható, mely városokban volt a legnagyobb az árak növekedése és hol, mennyi ideig árultak egy-egy ingatlant az eladásuk előtt. A listában szerepelnek a fővárosi egyetemekhez közeli kerületek, csakúgy, mint a nagy egyetemi városok: Szeged, Pécs, Debrecen, Győr, Sopron, Miskolc és Veszprém is.


A legnagyobb árnövekedés helyszíne: Győr[1]

Győrött 2010-hez mérten csaknem másfélszeresére növekedett az ingatlanok négyzetméterára. A múlt év végén már átlagosan 244 000 Ft/m2-ért lehetett hozzájutni a lakásokhoz. Ez az árnövekedés a leglátványosabb az egyetemi lakáspiacon. Sopronban 44 százalékos növekedés tapasztalható: így négyzetméterenként átlagosan 248 000 forintért lehet ott lakást vásárolni. A dobogó harmadik helye Budapest XI. kerületét illeti meg, ahol öt év alatt több mint hatodával nőtt a lakások négyzetméterenkénti ára – 344 000 forintra! Az ottani lakásvásárlások befektetői megfontolásból is jó döntésnek bizonyultak mostanra.

A legdrágább városrész: Budapest XII. kerület1

A fővárosnak továbbra sincs párja, már ami a helyi lakások árát illeti: a vizsgált kerületek közül a XII.-ben382 000 Ft, a XI. kerületben344 000 Ft, a IX.-ben310 000 Ftkörül alakulnak az átlagolt ingatlanárak négyzetméterenként. Ha bárki befektetési céllal vesz lakást a fővárosban, akkor a többi egyetemi kerületben olcsóbban hozzájuthat.

Győr, történelmi városmag: itt aligha kínálnak albérletet, eladó ingatlant.

A leggyorsabban elkapkodott ingatlanok helyszíne: Győr1, [2]

Eladói szempontból kedvező ugyan, de a vásárlók számára nehézség, hogy Győrött viszonylag gyorsan, átlagosan 72 nap alatt kelnek el az ingatlanok. Az eladott lakások átlagára ott tavaly 14,1 millió forint volt, átlagos nagyságuk58 négyzetméter.

A második legkelendőbb egyetem közeli helyszín Sopron. Ott jellemzően 73 nap alatt, mintegy 14,4 millió forintért találtak gazdára a lakások, átlagos nagyságuk szintén58 négyzetméterkörül alakult.

A felsőoktatás szempontjából kiemelt területek közül a leggyorsabban eladható lakások versenyében tavaly Budapest XII. kerülete végzett a harmadik helyen: átlagosan 92 nap alatt és átlagosan 24,4 millió forintért találtak gazdára az átlagosan 64 négyzetméteres lakások.

Reálisabb képet mutat a felsőoktatásban tanuló vásárlóknak a XIV. kerület, ahol átlagosan 97 nap alatt lehetett tavaly ingatlanokat szerezni, átlag 14,7 millió forintért, jellemzően 52 négyzetmétert vásárolva. Ott vevőként érdemes mérlegelni, hogy a reménybeli vásárló mennyit vár egy-egy döntéssel, mert könnyen lehet, hogy mielőtt észbe kap, már el is kelt a kiszemelt ingatlan.

A legkevésbé kelendő egyetemvárosi ingatlanok: Pécs1, [3]

Pécsett a legnehezebb eladni a lakásokat, tavaly átlagosan 232 napig tartott egy-egy lakás értékesítése Baranya központjában. A jellemző eladási ár 8,1 millió forint volt, átlagosan 53 négyzetméteres lakásokért. A másik nehezen mozduló piac a miskolci lakásoké volt, 202 napos átlagos értékesítési idővel és 5,6 millió forintos átlagárral a pécsihez hasonló nagyságú lakásokért.

A harmadik leghosszabb átlagos értékesítési idővel Budapest VIII. kerülete iratkozott fel a listára az egyetemi területek közül: ott tavaly jellemzően négy hónapba telt egy-egy lakás értékesítése. Átlagban 12,3 millió forintot kértek a jellemzően 51 négyzetméteres ingatlanokért.

A csak hosszabb távon értékesíthető ingatlanokkal rendelkező területek lehetőséget is rejtenek a vásárlók számára: az ilyen helyeken bátrabban lehet alkudni az árból is.

Az ingatlanár-változások vesztese: Miskolc1

A miskolci ingatlanpiac 2010 óta hullámvölgyben vesztegel: az átlagos, 129 000 forintos négyzetméterár 2013-ra 23 százalékkal csökkent. A mélyponthoz képest azóta is csak mérsékelten tudott növekedni, 2016-ra 105 000 Ft/m2 lett az átlagár. Pécsett gyorsan el lehet ugyan adni egy lakást, de az ár szempontjából hasonló csökkenés tapasztalható, mint Miskolcon. 2010-hez képest majd’ 8 százalékkal alacsonyabb a jelenlegi, 153 000 Ft/m2-es ár.[1] Az adatok a NAV hivatalos ingatlantranzakciós adatbázisából származnak

[2] Az OTP Ingatlanpont saját adatai

[3] Az OTP Ingatlanpont saját adatai