Karácsony Gergely és a macskatrükk

Idő: Országgyűlési választások estéje, 2018 április 8. Helyszín: Karácsony dolgozószobája. A szoba a falán egy választási plakát Karácsony mosolygó fotójával, alatta felirat: „Ne szavazz rám!”, keresztbe egy szalag: „Nem én vagyok a Te jelölted!” illetve “Nem akarok miniszterelnök lenni”. Mellette egy bekeretezett Zugló térkép, rajta egy „I Love Zugló” matrica mellette egy másik, bekeretezett felirat: „Mindenütt jó, de legjobb otthon, Zuglóban”. Nyílik az ajtó, behallatszik kintről az ováció. Karácsony kampányfőnöke lép be. Szétnéz az üres szobában, majd megáll a szekrény előtt. Megköszörüli a torkát. (Kép: zdf.de)

KAMPÁNYTANÁCSADÓ: Gergő! Tudom, hogy itt vagy a szekrényben. Gyere elő! (elővesz egy papírt) Itt vannak az első exit pollok.(sóhajt) Nézd, sajnálom öregem, mi tényleg, mindent megpróbáltunk, mindent megtettünk, amit tőlünk telik, de tudod, van úgy, hogy az élet egyszerűen csak igazságtalan. De mi akkor sem fordíthatunk hátat a valóságnak, szembe kell néznünk vele, bármilyen.brutális is az (szünet) Gergő, eddig mindenki rád szavazott. Kétharmadot kaptál.

Végre nyílik a szekrény, előmászik Karácsony Gergely, arcán rettenet.

KARÁCSONY: Mi van?!
KAMPÁNYTANÁCSADÓ: Itt van, tessék (odanyújtja a papírt) Sajnálom, öregem.

Karácsony beleolvas a papírba. Nem hisz a szemének.

KARÁCSONY: Hogy Felcsúton is kétharmad?! 
KAMPÁNYTANÁCSADÓ: Nézd (szemrehányóan széttárja a kezét) te mondtad, hogy bezáratod a Puskás akadémiát, a focistáknak pedig állást ajánlottál a helyi tehenészetben. Most csodálkozol, hogy a falu testületileg rád szavazott?
KARÁCSONY: De hát én csak vicceltem! Rohadt életbe, ezeknek már humorérzékük sincsen?
KAMPÁNYTANÁCSADÓ: De. (zord arccal) Bejelentették, hogy továbbra is Mészáros Lőrinccel képzelnék el a Vál-völgyi kisvasút továbbfejlesztését. 
KARÁCSONY: (reménykedve) Igen? Hál istennek!
KAMPÁNYTANÁCSADÓ: Beépítenék talpfának.

Karácsony idegesen végigsimítja a homlokát, kezd pánikba esni, majd felcsattan

KARÁCSONY: Komolyan nem értem, macsóország kellős közepén olyan nyálasszájú bölcsész fejem van, mint egy könyvtár-andragógia szakon végzett McDonalds-os hónap dolgozójának. Erre én leszek a legnépszerűbb politikus itthon. Aztán meg lepaktálok a szocikkal akikhez képest még egy előrehaladott leprásnak is több esélye van a Miss Hungary-n, és még így is rám szavaznak… megőrülök. 
KAMPÁNYTANÁCSADÓ: Ne haragudj, hogy ezt mondom, de így utólag visszanézve katasztrofális hiba volt zárt körben elmondanod, hogy a fasz akar itt miniszterelnök lenni. Tudhattad volna, hogy a barátaid felveszik a szavaid diktafonnal és kiszivárogtatják.

Karácsony idegesen az asztalra csap.

KARÁCSONY: Persze, hogy tudtam! Még segítettem is a hülyéjének elindítani a hangfelvevőt. Tudod milyen bénák azok ott az Együtt elnökségin, folyton összekeverik a faxgépet a kávéautomatával.
KAMPÁNYTANÁCSADÓ: Nos, hiba volt. (zord arccal) Sajnos az emberek rájöttek, hogy Magyarország történetében végre ez lesz az első olyan választás, ahol egyszerre nem egy, hanem mindjárt mindkét rohadék politikussal is kibabrálhatnak. Orbánt leszavazzák, téged meg csak azért is megtesznek miniszterelnöknek.

Karácsony láthatóan kezd pánikba esni.

KARÁCSONY: Micsoda kegyetlenség! Már meg volt beszélve, hogy a hétvégén horgászni megyek a kisfiammal.

Karácsony hirtelen észrevesz valamit a papíron. Reménykedve felcsattan:

KARÁCSONY: Hopp, Debrecenben még nincs eredmény! Ott még megfordulhat az egész!

A kampánytanácsadó legyint.

KAMPÁNYTANÁCSADÓ: Aligha. Kósa Lajos most hívta a titkárságot. 
KARÁCSONY: Mit akar?
KAMPÁNYTANÁCSADÓ: Azt mondta, hogy rájött, hogy ő tévedésből volt a Fideszben huszonnégy évig és most belépne hozzád.
KARÁCSONY: Hova?!
KAMPÁNYTANÁCSADÓ: Na, ez az. Azt próbálta kiszedni a titkárságon, hogy te most voltaképpen melyik pártnak vagy a tagja. 
KARÁCSONY: Arra mondjuk én is kíváncsi lennék. Tényleg, mit mondtál neki?
KAMPÁNYTANÁCSADÓ: Hogy tartsa a vonalat, mert folyamatosan változik a helyzet.

Karácsony lerogy egy székbe. Egy darabig töpreng. Végül segélykérően a kampánytanácsadóra néz.

KAMPÁNYTANÁCSADÓ: (komoran) Nincs más választásunk. Talán még nem késő. Hozom a kamerát. (szünet) Bevetjük a macskatrükköt.

A kampánytanácsadó láthatóan feszülten behozza a kamerát és leteszi az asztal elé, rácsatlakoztatja a laptopra.

KAMPÁNYTANÁCSADÓ: Készen vagy? 
KARÁCSONY: (ideges) Azt hiszem, nos, khm. igen.

A kampánytanácsadó jelentőségteljes lassúsággal kinyitja az aktatáskáját, elővesz egy kiscicát és leteszi Karácsony elé az asztalra.

KAMPÁNYTANÁCSADÓ: Na figyelj, mielőtt élőben megy, akkor tisztázzuk: annyi lesz akkor a dolgod, hogy oda mégy és a tenyereddel megütöd a kiscicát. Elég egyszer. Majd belenézel a kamerába és sátáni kacajjal belenevetsz, hogy ha-ha-ha. Érted? Csináld utánam! Ha-ha-ha
KARÁCSONY:(iszonyú bénán) Ha-ha-ha (aggodalmasan) De nem lesz a cicának baja? 
KAMPÁNYTANÁCSADÓ: (dühösen) Persze hogy nem lesz baja! Egyébként is vidéken ilyen cicákat dobnak a traktor motorjába kenőanyagnak. Viszont ha te, a politikus éppen csak meglegyinted a kis cicust, akkor az biztos botrány. Csak annyi kell, hogy egyszer megütöd. 
KARÁCSONY: De megfázik itt az asztalon.
KAMPÁNYTANÁCSADÓ (dühösen) Nem fázik meg! Ez egy macska, nem pedig könyvtár-lingvisztika szakos Római partvédő. Nézd, ez az utolsó esélyed, hogy elbukjad a választást. Talán még nem késő. Ha élőben látják, hogy bántasz egy kiscicát… talán akkor nem találsz majd a pártodhoz koalíciós partnert. Vagy csak kitör egy alkotmányos válság és kénytelen leszel lemondani.

Karácsony közben odahajolt a kismacskához hajol és cili-cili-cili vakargatni kezdi az állát.

KARÁCSONY: Olyan csapzott a szőre, lehet, hogy alultáplált?
KAMPÁNYTANÁCSADÓ: (elszörnyedve nézi a jelenetet, majd dühösen elrántja Karácsony simogató kezét a cicától) Gergő! Semmi buzis cili-cili-nyünnyügés érted? Légy férfi! Semjén Zsolt ennyi idő alatt már lemészárolta volna a fél győri állatkertet! Gondolj valami szörnyűre. Gondold azt, hogy… mondjuk, hogy a kiscica mondjuk a Németh Szilárd.

Karácsony láthatóan próbálja belelovalni magát a brutális férfi szerepébe.

KARÁCSONY: Oké (becsukja a szemét), koncentrálok. Koncentrálok. (motyogva) Gyűlölöm a parlamenti étkezdét, ülök egy szocialistákkal teli önkormányzati parkolócég közgyűlésén, közjóléti bizottság Rogán Antallal, éjféli ökomenikus mise Schmitt Pállal (lassan kinyitja a szemét) Azt hiszem, mehet.

A kampányfőnök bekapcsolja a kamerát.

KAMPÁNYFŐNÖK: Elindult..(Suttogva) máris ezrek figyelnek! Kezdheted!

Karácsony lassan elindul a kiscica felé. Az arcán rángatózik az izom, a halántékán csorog a verejték. Láthatóan küzd, hogy meg bírja ütni a kiscicát. Lassan felemeli a kezét. Ebben a pillanatban benyit egy takarítónő felmosóvödörrel és seprűvel a kezében és meglátja a macskát az asztalon.

TAKARÍTÓNŐ: Mit keres itt ez a dög?

A takarítónő felkapja a söprűt, hogy kikergesse a macskát a szobából. Karácsony a szerepéről elfelejtkezve felkapja az állatot asztalról.

KARÁCSONY: Ne bántsa szegény kis cicuskát! Ő is egy érző lény! Tudja?! (cirógatja a macskát és puszilgatja) Ne félj cicuskám, megvédelek! Elviszlek állatorvoshoz! Uramisten, lehet, hogy bolhás is vagy?

A kampányfőnök a kezébe temeti az arcát, majd elnézi, ahogy Karácsony a kiscicával a kezében kirohan az állatorvos felé. A kampányfőnök lemondóan kikapcsolja az élő közvetítést.

KAMPÁNYFŐNÖK: Mindennek vége. Most már biztos, hogy ő lesz Magyarország miniszterelnöke.