Karanténba küldi a Hispániából érkezőket a brit kormány

(Alicantei tudósítónktól) Karanténba kell menniük a Spanyolországból hazatérő briteknek. Boris Johnson kormánya szombaton döntött úgy, hogy az aggasztó spanyolországi adatok miatt visszavezeti a kötelező, 14 napos karantént. A TUI légitársaság igazgatója bejelentette: törlik az összes Kanári-szigetekre és félszigetre érkező járatukat. Nem sokkal később a cég szóvivője hozzátette: hétfőn hozzák meg a végleges döntést. Eközben Kantábria is szigorításokat vezetett be az éjszakai életben és hasonló intézkedések várhatók Madridban, Andalúziában és Baszkföldön is. (Nyitó kép: Preferente)

Karanténba küldi a Spanyolországból érkezőket a brit kormány. Az intézkedés ma életbe is lépett, ezért mindenkinek, aki mostantól Spanyolországból Nagy-Britanniába utazik, 14 napos kötelező karanténnal kell számolnia. A brit kormány a fertőzöttek számának emelkedése miatt döntött így.

oncuba.jpg

Fotó: Oncuba

Norvégia két nappal ezelőtt jelentette be, hogy 10 nap elszigeteltség vár azokra, akik a félszigetről vagy a szigetekről térnek haza Norvégiába. A francia miniszterelnök nem javasolja állampolgárainak, hogy Katalóniában nyaraljanak, a belga vezetés pedig nem ajánlja, hogy bárki Aragóniába, Katalóniába, Extremadurába, La Riojába vagy Baszkföldre utazzék. Huescát és Lleidát, Spanyolország két legfertőzöttebb régióját pedig vörös listára tették, ami azt jelenti, hogy aki ezekről a területekről tér haza Belgiumba, karanténba kell vonulnia. Arra kérnek mindenkit, hogy csak akkor utazzon ezekbe a térségekbe, ha létfontosságú dolga van.

diario_de_avisos.jpg

Fotó: Diario de Avisos – El Español

Törli valamennyi Nagy-Britanniából Spanyolországba induló járatát a TUI légitársaság – közölte a cég igazgatója a brit bejelentés után. Andrew Flintham azt nyilatkozta: a törlések a félszigetre, valamint a Kanári-szigetekre induló gépeket érintik. Hozzátette: „nagyon csalódottak amiatt, hogy nem kaptak előzetes értesítést a kormány döntéséről”. Rengeteg brit turista érkezett volna a társaság járataival ezen a hétvégén is a spanyol üdülővárosokba. Azokat, akik már Spanyolországban vannak, hazaviszik, de vasárnaptól mindenkivel felveszik a kapcsolatot a foglalások módosítása, valamint az esetleges pénzvisszatérítések miatt.

A TUI szóvivője nem sokkal Flintham bejelentése után azt mondta: felülvizsgálják az igazgató által közölt járattörlési terveket és hétfőn hozzák meg a végleges döntést.

alerta.jpg

Fotó: Alerta

Kantábria is szigorítja az éjszakai szórakozást. Vasárnaptól maximum 15 személyes csoportok összejövetelét engedélyezik, a bároknak és a diszkóknak pedig hajnali 2-kor be kell zárniuk. Emellett a fodrászatoknak, szépségszalonoknak, szaunáknak és edzőtermeknek regisztrálniuk kell majd a vendégeik adatait, de ezt a szigorítást csak néhány nap múlva vezetik be. A bárokat nem fogják ilyesmire kötelezni, de nekik is ajánlják az adatrögzítést arra az esetre, ha gócpont alakulna ki valahol, mert így könnyebb lesz összefésülni az érintetteket. Az éjszakai életet szigorító szabályok a jövő héten Baszkföldön, Madridban és Andalúziában is érvényesek lesznek. Katalónia már két nappal ezelőtt bezáratta az éjszakai szórakozóhelyeket a közösség minden régiójában, minimum két hétre. Murcia, Navarra, Aragónia, valamint Castilla-La Mancha is korlátozta az éjszakába nyúló mulatozásokat.

elmundo_2.jpg

Fotó: El Mundo

Katalónia az elmúlt 24 órában több mint 1400 új koronavírus-fertőzöttet jelentett be. Spanyolországban jelenleg 281 aktív gócpontot figyelnek az egészségügyi hatóságok. Továbbra is Barcelonában, Lleidában és Aragóniában a legrosszabb a helyzet.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint jelenleg nem a legidősebb korosztály tagjai között terjed elsősorban a Covid. A legtöbb beteg 15–29 év közötti fiatal és csak őket követik a 79 évesnél idősebbek.