Kaspersky-védelem ingyen az egészségügynek

A Kaspersky ingyenesen elérhetővé teszi a legfontosabb végponti biztonsági termékeit az egészségügyi szervezetek számára, hogy a járvány ideje alatt is védettek maradjanak a kiberfenyegetésektől.

A hat hónapon át ingyenesen elérhető termékek: Endpoint Security Cloud Plus, Security for Microsoft Office 365, Endpoint Security for Business Advanced és Hybrid Cloud Security.

Az egészségügyi szervezetek számára kiemelten fontos a működés folytonosságának biztosítása és az adatvédelem. Különösen igaz ez a jelenlegi helyzetben, amikor az egészségügyi intézményekre óriási nyomás nehezedik, és minden erejüket mozgósítaniuk kell, hogy segíthessenek az embereken ezekben a rendkívüli időkben. Fontos, hogy a kórházak és az egészségügyi intézmények biztosítani tudják az eszközeik, berendezéseik stabil működését, és azt, hogy az adatok folyamatosan elérhetők legyenek az egészségügyi dolgozók számára – ám eközben a betegek kulcsfontosságú adatainak védelméről is gondoskodniuk kell. 

A kezdeményezéssel párhuzamosan a Kaspersky azt is ajánlja, hogy az egészségügyi szervezetek kövessék a kiberbiztonsági gyakorlatokat, és a lehető leghamarabb vezessék be az alábbi intézkedéseket:

# Ütemezzenek be alapvető biztonság-tudatossági képzést az egészségügyi dolgozók és az adminisztratív munkakörben dolgozók számára egyaránt. A képzés terjedjen ki a legalapvetőbb gyakorlatokra, például a jelszavak és fiókok használatára, a biztonságos levelezésre, az USB-eszközök használatára, a számítógépek biztonságára és a biztonságos internetes böngészésre. Magyarázzák el a kórházi dolgozóknak, hogy növekszik az egészségügyi informatikai rendszereket érő kiberfenyegetések kockázata.

# Itt az ideje ellenőrizni a kórház védelmi megoldásait, gondoskodni arról, hogy naprakészek legyenek, megfelelően legyenek konfigurálva, és hogy minden dolgozó eszközét lefedjék. Kapcsoljanak be tűzfalat, hogy az interneten át érkező fenyegetések ellen is biztosítsák a védelmet. A biztonsági megoldásnak a zsarolóvírusok ellen is védenie kell, mivel a zsarolóvírusok az egészségügyi szervezeteket érő gyakori fenyegetések közé tartoznak.

# Gondoskodni kell az összes specifikus egészségügyi berendezés, például a lélegeztetőgépek megfelelő konfigurálásáról és szoftvereik frissítéséről. Ha valószínűsíthető, hogy az ilyen berendezések száma gyorsan nőni fog, dolgozzanak ki külön eljárást az új berendezések gyors telepítésére és konfigurálására.

# Egyes kórházak kénytelenek sürgősen új munkatársakat felvenni, ami azt jelenti, hogy nő a végpontok száma, és ehhez a növekedéshez az új munkatársak személyes eszközei is hozzájárulnak. Ennek következtében romlik a vállalati IT-eszközök láthatósága és ellenőrizhetősége, ezért az IT osztálynak különleges figyelmet kell fordítania ezen új eszközök védelmére. Ezért jó, ha már előre megvannak a biztonsági profilok, a szabályzatok és a licencek, így csak rá kell telepíteni őket az új eszközökre, amikor szükséges.

# Ellenőrizzék, hogy a jelenlegi biztonsági megoldások lehetővé teszik-e az elegendő számú licenc vásárlását a növekvő számú géphez. 

A szerk. megj.: Az újságíró örömmel ad helyet minden olyan gesztusnak, amelyik segíti a sok tekintetben szerfölött elmaradott, korszerűsítésre szoruló magyar egészségügyet. Dicsérendő tehát a Kaspersky ajándéka. Kérdés viszont, hogy a hat hónap letelte után ki tudják-e majd fizetni az egészségügyi intézmények (beleértve a kis települések családorvosait is) a licenszek fenntartásának az árát? Személyes tapasztalat: a magyar egészségügy jó része napjainkban is a hét éve lejárt, gyártói támogatás híján különösen sérülékeny Windows XP operációs rendszert használja. Van-e szándék, leginkább pénz arra, hogy Windows 10-re frissítsék az XP-t?