Kell az oltás és a bizalom

(Karácsony Gergely főpolgármester) Kell az oltás, hogy újra megölelhessük egymást – olvasható a Fővárosi Önkormányzat által indított kampány egyik plakátján. Az a célunk, hogy növeljük a koronavírus-oltással kapcsolatos közbizalmat. Mert most nagyon sok múlik ezen, a bizalom szintjén.

Sok dolgunk van azzal, hogy a bizalmat erősítsük – és nem csak az oltásokkal kapcsolatban. A bizalom erősítéséhez hozzájárul, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nyilvánosságra hozza a Sinopharm és a Szputnyik V, vagyis a kínai és az orosz vakcina dokumentációját.

Ugyanakkor a politikai propagandának alárendelt beszéd a vakcinákról – rombolja a bizalmat. Miként az is, ha a miniszterelnök arról értekezik: mehet a sor végére az, aki válogat a vakcinák között. Nem méltó beszéd ez. Különösen nem méltó ott, ahol túl sokakban van bizonytalanság az oltásokkal kapcsolatban, romboló akkor, amikor – Európában talán egyedülálló módon – a politikai szimpátia is befolyásolja, ki hogyan viszonyul az elérhető vakcinákhoz.

Nemrégiben kaptam kézhez egy friss felmérést, amely azt mutatja, Budapesten az országos átlagnál nagyobb az oltási hajlandóság. De még ez sem elég: a megkérdezett fővárosiak fele biztosan beoltatná magát, 37 százalékuk bizonytalan, 13 százaléknyian semmiképpen nem akarnak oltást.

Az európai-amerikai vakcinában több mint 80 százalék bízik, az orosz fejlesztésű oltásra csak 43 százalék mondott igent, a kínaira mindössze 27 százalék. Tények, szakértők, teljes körű tájékoztatás, a lehető legnagyobb nyíltság, az olcsó propaganda kiradírozása, világos és nyilvános oltási terv – ezek kellenek a bizalom erősítéséhez. A bizalom pedig az oltási hajlandóság növekedéséhez. Az oltás pedig ahhoz, hogy újra megölelhessük egymást.

Kell az oltás, hiszen egyre nagyobb az érthető türelmetlenség a kijárási korlátozások miatt. Addig is, a tömeges oltás lehetőségének megteremtéséig a tömeges tesztelést is folytatni kell. Ezekben a napokban újra azon dolgozunk, hogy miként a múlt év végén, ismét lehetővé tegyük sok ezer budapesti számára az ingyenes gyorstesztelést.