A biztonságos internet napja, 2021 – mielőtt lekapcsolnák

Február 9.: a Safer Internet Day (SID), vagyis a biztonságos internet napja. Ez alkalomból a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), mint a SID hazai konzorciumvezetője, három internetes alkotópályázatot is kiírt általános és középiskolások számára. A megadott határidőre 438 pályamunka érkezett be, a fővárosból 160, a többi az ország más tájairól. A másfél millió forint össz-díjazású pályázat eredményét is kedden hirdetik ki.

A biztonságos internet napjának célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Programja (SIP) szerint kereken 170 országban egyidejűleg hívja fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire. Ez a nap lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekeket olyan pozitív tartalmak felfedezésére és létrehozására buzdítsa, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal, majd a munkájukban is tudnak használni.

Az internet és a minket körülvevő digitális eszközök mára nélkülözhetetlenekké váltak a tanulásban, munkavégzésben, kapcsolattartásban, szórakozásban. A digitáliseszköz-használat mind a felnőttek, mind a gyerekek körében örvendetesen megnőtt. Éppen ezért a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat biztonságosinternet-programja arra hívja fel a gyerekek, szülők és tanárok figyelmét, hogy miközben használják az internetet, informálódnak, tanulnak, játszanak, barátkoznak és szórakoznak a segítségével, mindig tartsák szem előtt, hogy a világhálón veszélyek is leselkednek rájuk! Közösen tudunk védekezni ellenük! Az esemény mottója: „Együtt egy jobb internetért!” Nem mindenki profi internethasználó, de mindenkinek tudni kell az internet előnyeiről és veszélyeiről.

A SID magyarországi online programja:
11.00-11.35 óra között sajtótájékoztató; a témája: „Gondolkodj, mielőtt kattintasz” címmel.
11:35-től Kurkó-György Zsuzsánna, a Safer Internet Program projekt magyarországi koordinátora beszámol 2020 hazai biztonságos internet oktatási és kutatási eredményeiről.
11.55-kor kihirdetik az NGYSZ által erre az alkalomra kiírt képregény- és mémkészítő, illetve internetes hős-építő pályázat nyerteseit.
Juhász Levente, a Google közép-kelet-európai közkapcsolati menedzsere bemutatja a ’Family Link’ szűrőprogramot, majd Helena Pons-Charlet, a Microsoft Europe Digitális biztonságért felelős jogi osztályának vezetője beszél a ’Microsoft Digital Civility Index’ kutatási eredményeiről.

Az idei SID kerekasztalánál Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója, Bor Olivér, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője, Ságvári Bence, az MTA Társadalomtudományi Központ tudományos főmunkatársa és Vezér-Kovács Dorottya rendőr főhadnagy beszélget 2020 tapasztalatairól és a 2021-es év terveiről. Téma: Mit tehetünk együtt egy jobb internetért?

Az online esemény végén a SIP és a Microsoft Magyarország oktatói interaktív internetbiztonsági foglalkozásokat tartanak gyerekeknek.

Valamennyi programot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Safer Internet Program Facebook-oldalain és honlapjain lehet nyomon követni: @SaferinternetMagyarorszag, @nemzetkozi.gyermekmento, www.saferinternet.hu, www.gyermekmento.hu

A biztonságos internet napja hazai programjáról a www.saferinternet.hu oldalon található bővebb információ.

A szerkesztő megjegyzése: remélhetőleg legalább addig nem kapcsolják le hazánkban az internetet, miként ezt a kormánymédia által rendszeresen szerepeltetett szakértő a legnagyobb nyilvánosság előtt javasolta.