Kereken 150 eurót költenek a tanévkezdésre a bécsiek

Mintegy 240 ezer diák számára kezdődik meg a tanév szeptember 6-án az osztrák fővárosban. A napokban minden harmadik család vásárol iskolaszereket, átlagosan 149 euró (52 000 Ft) értékben. A bécsi boltosok 81 millió eurós forgalmat remélnek a tanévkezdéstől. (A nyitó képen: elsősök Bécsben; foto: PID/Votava)

A Bécsi Gazdasági Kamara az idén is elkészítette a helybéli családok tanévkezdéssel kapcsolatos kiadásairól szóló felmérését. Eszerint az iskolakezdés minden harmadik családot érint az osztrák fővárosban. A bécsiek jórésze – a megkérdezettek 70 százaléka – papír- és írószerboltban vásárol be iskolaszerekből; csak az interneten mindössze 3 százalékuk szerzi be a tanévkezdéshez szükséges dolgokat.

A bevásárlólista élén (80 százalék) az írószerek állnak, amit a jegyzettömbök és írólapok követnek 76 százalékkal. Füzeteket a megkérdezettek 69, irattartó mappákat 56, festéshez és barkácsoláshoz szükséges eszközöket pedig 37 százalékuk vásárol. A felmérésben részt vevők hatoda iskolatáskát, nem egészen harmada pedig ruhaneműt és váltócipőt is vásárol a gyereknek az új tanévre. A megkérdezettek egy tizede laptopba is beruház.

A felmérés szerint a bécsiek átlagosan 149 eurót költenek a tanévkezdésre, a bevételnek főleg a szakboltok örülhetnek majd. A megkérdezettek azért itt vásárolnak szívesen, mert a kiválasztott árut megnézhetik, azonnal hazavihetik és ha szükséges, tanácsot is kapnak az eladóktól. Ráadásul a szaküzletek különösen bőséges termékválasztékkal várják vevőiket, tartanak például szuperkemény vagy szuperpuha ceruzát, körzőhöz alkatrészt, vagy új kést a ceruzahegyezőbe.

Az is vonzó a vásárlók számára, hogy a szaküzletekben kapható dolgok nem tucatáruk, hanem rendszerint jó, sőt kiváló minőségű termékek, amelyeknek az átlagosnál sokkal hosszabb az élettartama. A megkérdezettek fele egyébként az ár, 42 százaléka pedig a minőség alapján dönt. Minden tizediknek a környezettudatosság is fontos szempont.

A papír- és írószerboltok számára ez az év egyik legfontosabb időszaka. Ilyenkor termelik ki ugyanis az éves forgalmuk körülbelül felét. Az idén várhatóan 81 millió eurós forgalmat hoz a tanévkezdés a bécsi kereskedők számára.

Az osztrák gyerekek – és így a bécsiek is – a szociáldemokrata Kreisky-kormány intézkedése alapján1972 óta ingyenesen jutnak hozzá a tankönyvekhez a “tankönyvakció” részeként. Ez fontos hozzájárulás a gyerekek minél magasabb szintű képzéséhez és az esélyegyenlőséghez. A tankönyveket az oktatási minisztérium (mert Ausztriában ilyen is van ám! – a szerk. megj.) és a kancelláriahivatal finanszírozza.