Bécs: kertszigetek a sosemvolt kikötő helyén

Februárban kezdődtek meg a Duna-csatornán lebegő úszó „szigetek” átalakítási munkálatai. A zöldített területek most elkészültek, így 1500 négyzetméteren új kikapcsolódási és nyáron hűsölési pont áll a bécsiek rendelkezésére. (Kép: úszó kertek © PID/Fürthner)

Átadták a bécsi Duna-csatornán az „úszó kerteket”, amelyeknek mintájául a párizsi Szajna-szakaszon lebegő hasonló építmények szolgáltak. A csatorna Kaiserbadschleuse nevű részét egykor városi kikötőnek szánták, ezért építették a vízbe a hatalmas betontömböket.

Ezt a tervet azonban később elvetették, a beton viszont ott maradt. Azért, hogy funkciója is legyen, Bécs városa kikapcsolódásra alkalmas terület létrehozásáról és az építmény zöldítéséről döntött. Az idén februárban megkezdődtek az átépítési munkálatok, mivel azonban a terület műemlékvédelem alatt áll, a kivitelezőknek eredetien ésszerű megoldásokhoz kellett folyamodniuk. Kihívás volt, hogy a hely nehezen hozzáférhető és a környékbeli bicikliutak használatát sem akarták korlátozni erre az időre. Ezért dunai hajók segítségét is igénybe vették az építkezésénél.

A bécsi tervezők keze nyomán az építmény Otto Wagner épületeire hasonlító, axiális szimmetriájú kialakítást kapott. A városi mini betonsivatag 1500 négyzetméternyi, fákkal és növényekkel beültetett, ülő- és fekvőalkalmatosságokkal felszerelt, ingyenesen hozzáférhető pihenőhellyé változott, ahonnan remek kilátás nyílik a Dunára és a túlpartra. A Kaiserbadschleuse környékén sok a betonfelület, ezért a beruházás különösen hasznos.

Az ültetett növényzet segíti a levegő egészségesen kellemes áramlását, miáltal a városi hősziget-jelenség is csökkenthető.