Zöld utat kapnak az önvezető járművek

Ma lép hatályba az új általános járműbiztonsági rendelet, ami a közlekedésbiztonság javítása céljából kötelezővé teszi számos, fejlett vezetéstámogató rendszer használatát, és megteremti a jogi keretet az automatizált és teljesen önvezető járművek EU-n belüli jóváhagyásához. (A nyitó kép forrása: https://www.it-daily.net/shortnews/uber-selbstfahrende-autos-werden-gemobbt)

Az új biztonsági intézkedések Európai Unió-szerte megerősítik az utasok, a gyalogosok és a kerékpárosok védelmét, és így 2038-ig várhatóan több mint 25 000 emberéletet mentenek majd meg, és legalább 140 000 súlyos sérülést segítenek elkerülni.

Mivel a rendelet hatályba lépése lehetővé teszi, hogy az Európai Bizottság teljes körűen kidolgozza az automatizált és hálózatba kapcsolt járművekre vonatkozó jogi keretrendszert, a Bizottság még az idén nyáron elfogadja a teljesen önvezető járművek jóváhagyására vonatkozó műszaki szabályokat, aminek köszönhetően az EU úttörő szerepet fog játszani ezen a területen.

Az tervezett intézkedések növelni fogják az új technológiákba vetett bizalmat, javítják az európai gépjárműipar versenyképességét.