Két évig is eltarthat a vírusjárvány

(Kíbic Magazin) Az új koronavírus járvány több hullámban lehet hatással a Föld lakosságára a következő egy vagy két évben, és az ősszel akár vissza is térhet erősebb formájában, mint a jelenlegiállítja a Minnesota Egyetem Fertőző Betegség Kutatási Központjának jelentése.

Egy friss jelentés szerint a koronavírushoz képest kevésbé fertőzőek az olyan súlyos influenza járványok, mint amilyen a spanyolnátha volt.

Egyesek azt remélik, hogy a koronavírus a nyár folyamán eltűnhet, a jelentés azt hangsúlyozza, hogy az 1700-as évek eleje óta kitört 8 nagy járvány legtöbbjének nem volt világos, évszakhoz köthető mintázata – írja a jpost.com.

Hét, világjárványt okozó vírus jelentős emberi beavatkozás nélkül eltűnt, de hat hónappal később visszatért, és kisebb hullámokat vetett az első két évben. Csupán az 1968-i nagy járvány követte az influenza szezonális mintázatát. És néhány helyen, különösen Európában, a halálozási arány nagyobb volt a második évben.

A jelentés szerint az előző járványok vizsgálatából több olyan következtetés vonható le, amely nagy valószínűséggel igaz lesz a mostanira is. Az első, hogy a járvány akár 18–24 hónapig is eltarthat, a nyájimmunitás nő ez idő alatt. A lakosság 60–70%-a kell, hogy immunis legyen ahhoz, hogy a vírus terjedése megálljon. A WHO friss jelentése szerint jelenleg a világ lakosságának 2–3%-a fertőződött meg.

A természetes megfertőződés során szerzett immunitás élettartama nem ismert. Lehet, hogy néhány hónapig vagy néhány évig tart ki. A WHO szerint nincs bizonyíték arra, hogy azok, akik megfertőződtek, védettek lennének egy következő fertőzéssel szemben.

Az oltás hatással lehet a járvány lefolyására, de ennek kifejlesztése nagy valószínűséggel nem történik meg 2021-nél előbb, és még számtalan előre nem látható akadály miatt tolódhat tovább a felfedezése.

A jelentést Osterholm, dr. Kristine A. Moore, dr. Marc Lipsitch és John M. Barry készítette, és határozottan kérték az országok kormányait, hogy tájékoztassák a polgáraikat arról, hogy ez a járvány nem fog egyhamar véget érni, és hogy legyenek felkészülve arra, lehetnek újabb visszaesések a következő két évben.

A Minnesota Egyetem Fertőző Betegség Kutatási Központjának tanulmánya szerint három lehetséges forgatókönyv képzelhető el a koronavírus járvány jövőjét illetően.

Az első szerint a mostani hullámot több kisebb fogja követni még két éven át, és a vírus 2021-ben fokozatosan eltűnik. A járvány erőssége földrajzi helyenként változhat, és mértéke függhet az óvintézkedések – mint például karantén és távolságtartási szabályok megtartása – mértékétől.

A második szerint a jelenlegi hullámot egy sokkal erősebb követi ősszel vagy télen, és a jövő évben még egy vagy több kisebb hullám várható. Ebben az esetben vissza kellene vezetni ősszel a karantént és a távolságtartási intézkedéseket ahhoz, hogy ne legyen az egészségügyi rendszer túlterhelve. Ez a verzió hasonló lenne a 1918-i spanyolnátha-járvány és az 1957–58-i járvány lefolyásához.

A harmadik forgatókönyv szerint a jelenlegi járványt folyamatos további fertőződések követik, amelyek azonban nem mutatnak világos mintázatot. Ez valószínűleg nem igényelné a távolságtartási intézkedések fenntartását, de a megbetegedések és a halálesetek továbbra is folytatódnának.

A jelentés szerint bármelyik forgatókönyv valósul is meg, fontos, hogy a kormányok tisztában legyenek azzal, hogy további 18–24 hónapig jelen lesz a koronavírus fertőzés. Azt javasolják, hogy az országok a legrosszabb, azaz a második forgatókönyvre készüljenek fel, és számoljanak azzal, hogy nem lesz sem oltás, sem nyájimmunitás.

Lipsitch aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az országok elkezdték feloldani a korlátozásokat. „Szerintem ez a kísérletezés emberi életekbe kerülhet, különösen olyan helyeken, ahol nem tudják, hogyan lassítsák le az életet még egyszer.”