Komolyzenei és vallási filmekkel bővült a művészeti filmek online kölcsönzője

Éppen esztendővel ezelőtt, 2020 áprilisában nyílt meg a Pannonia Entertainment hazai filmforgalmazó online kölcsönzője. Elsőként „A művészet templomai” ismeretterjesztő sorozat részeit lehetett megnézni. A filmkölcsönző kínálata jócskán megkétszereződött, dzsessz- és klasszikus zenei dokumentumfilmek és vallási témájú filmkülönlegességek is elérhetők otthoni megtekintésre.


Elérhető a művészet templomai sorozat összes, 2014–20 között megjelent epizódja, 27 művészeti mozifilm. Megtekinthetők a többi között a firenzei Uffizi-képtár, a Vatikáni Múzeum, a madridi Prado, a szentpétervári Ermitázs, továbbá Leonardo, Raffaello, Tintoretto, Caravaggio, Monet, Van Gogh, Klimt és Schiele, Bosch, Salvador Dalí, Hokuszai életét és művészetét bemutató filmek. A havonta bővülő kínálatban már az impresszionista ritkaságokat, Amadeo Modigliani, Frida Kahlo, Paul Gauguin és Peggy Guggenheim életét bemutató 2020-i filmek is megnézhetők.
A művészeti sorozat előkészületben lévő epizódjai – köztük Botticelli és a Mediciek kapcsolatát, valamint Dalí ifjúkorát bemutató új filmek – a mozik újbóli megnyitását követően, a filmszínházakban láthatók majd.
Az online művészeti filmeket zenei dokumentumfilmek, köztük a jazzdíva Ella Fitzgerald, a Stones-gitáros Ronnie Wood portréfilmje és a Kodály Zoltán fiatalkorát bemutató A mi Kodályunk, életrajzi játékfilmek: a Béres József életéről készült A feltaláló, valamint a magyar természetfilm, Vad erdők, vad bércek egészítik ki.
Újdonság, hogy lehetőség van az összes felsorolt filmet egy összevont digitális hozzáférési csomagban kölcsönözni, ami egy teljes éven át hozzáférést biztosít. A művészeti mozifilmek kölcsönzése mellé május közepéig ajándék moziplakátok is kérhetők, amelyek akár lakásdíszként is szolgálhatnak, tekintve, hogy többségében híres festmények felhasználásával készültek.
Az online kölcsönző a minap újabb filmcsomaggal bővült: a vallási témájú filmek legnagyobb hazai forgalmazójával, az Etalon Kiadóval együttműködésben online elérhetővé vált számos olyan filmkülönlegesség, amely dvd-n vagy más formában már régóta nem kapható. Első körben magyar szinkronnal látható, harminchat vallási témájú film került be a kínálatba az Etalon Film katalógusából, köztük olyan klasszikusok, mint az 1975-i monumentális Mózes – A törvényhozó Burt Lancesterrel, az 1989-i Arany Pálma-jelölt Francesco Mickey Rourke-kal és Helena Bonham Carterrel, és a 2005-i Emmy-díjra jelölt II. János Pál – A béke pápája John Voighttal a főszerepben. A vallási filmekből álló szekció egyben, vagy filmenként külön-külön is kikölcsönözhető otthoni megtekintésre.
Néhány nappal ezelőtt újabb tematikus filmcsomag jelent meg a művészeti filmkölcsönzőben: Phil Grabsky brit rendező díjnyertes ismeretterjesztő sorozata, a zenével gazdagon átitatott portréfilmekből álló „Nagy zeneszerzők nyomában”. A sorozat különálló, ám közös vezérfonalra épülő epizódjai egykori mozibemutatójuk idején telt ház előtt debütáltak az Uránia Nemzeti Filmszínház és a városok art mozijainak a műsorán, ám már hosszú évek óta nem hozzáférhetők.

A sorozat egyes részei előadó-művészekkel, zenetörténészekkel készített interjúk és klasszikus zeneművek koncertfelvételeinek dinamikus ötvözésével idézik meg átfogó módon az egyetemes zenetörténet kiemelkedő alkotói, Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin életpályáját, olyan világsztárok közreműködésével, mint Renée Fleming, Magdalena Kožená, Lang Lang, Ronald Brautigam, Daniel Barenboim, Christophe Rousset, az Endellion Vonósnégyes, Leif Ove Andsnes és Frans Brüggen. A magyar felirattal látható, négyrészes sorozat együtt egy tematikus csomagban és filmenként is elérhető otthoni megnézésre.