Unokáikra vagy megtakarításaikra támaszkodnak az idősek?

Egy friss felmérés szerint a hazai lakosságnak több, mint a negyede nem tudja, miből fog megélni nyugdíjaskorában, jó ötöde pedig attól fél, hogy a rokonaira kell majd támaszkodnia. Az időskori anyagi helyzet alakulása leginkább a 36–39 éves korosztályt izgatja-aggasztja…

A hazai aktív korú lakosság tart az időskori anyagi bizonytalanságtól, és attól, hogy esetleg a rokonaikra kell támaszkodniuk. Egy friss kutatás[1] szerint a megkérdezettek 27 százalékának okoz álmatlan éjszakákat, hogy miből fog megélni időskorában. Ha csak a 36–39 éveseket nézzük, ugyanez az arány már 32%, a legmagasabb valamennyi korcsoport közül. Majdnem ugyanennyien, a válaszadók 21 százaléka fél attól, hogy amikor idősebb lesz, a rokonai támogatására szorul majd.

Az időskori anyagi függetlenség fontosságát alátámasztja, hogy a megkérdezettek felének nagyon fontos, hogy időskorában saját maga számára teremtse meg az anyagi feltételeket. 28 százalék számára kifejezetten fontos, hogy ne kelljen gyerekeitől, unokáitól segítséget kérnie.

Az OTP Nyugdíjpénztárhoz tavaly több mint 13 000 új tag csatlakozott, így a legnagyobb hazai nyugdíjpénztár elérte a 237 ezres taglétszámot. Ráadásul 2018 óta minden évben, a belépők átlagos életkora 40 év alatt maradt, vagyis a hazai lakosság egyre fiatalabban ismeri fel a nyugdíjcélú megtakarítás szükségességét.


[1] Az OTP Nyugdíjpénztár kutatásáról:

Az adatfelvétel időpontja: 2020.08.28 – 2020.09.02.

Az adatfelvétel módja: Pulzus kutatási applikáció

A kutatás mintanagysága: 1008 fő

A kutatási minta összetétele: A kutatás 1008 fős mintája a végső válaszadói minta a 18 éves és idősebb, magyar alapsokaságot reprezentálja nem, kor és iskolai végzettség és település típus szerint.

A kutatás végső mintájába a 18 – 50 év közötti korosztály került leválogatásra. A kutatás végső mintája – 659 fő.

Az applikációban a technológiai sajátosságok miatt a fiatalabb korosztály felülreprezentált.  Ezért a reprezentativitás elérése érdekében az ilyen korú válaszadók csak egy részét válogattunk be – véletlenszerűen – a végső mintába. Az idősebb válaszadókat telefonhívásos módszerrel értük el.