Fuldoklik a Duna-part a műanyagban – a fő ludas a Coca-Cola

Tetemes mennyiségű műanyag hulladéktól szabadították meg a Szentendrei-sziget egy részét a Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntesei. (Nyitó kép: Járdány Bence / Greenpeace)

A Szentendrei Duna-ág melletti erdős területen felhalmozódott szemét számottevő része kiürült PET-palack volt, és leginkább olyan jól ismert nagyvállalatoktól származik, mint a Coca-Cola, a PepsiCo és a Szentkirályi Magyarország Kft. A Greenpeace azt várja a műanyag-szennyezésért felelős cégektől, hogy szakítsanak végre az egy használat után hulladékká váló PET-palackokkal és hazánkban is vezessék be az újratölthető italcsomagolásokat. Csak így állítható meg az országunkat is egyre inkább elszennyező műanyagáradat. 

A természeti környezetért felelősséget érző huszonhárom önkéntes 80 zsák hulladékot gyűjtött össze a Szentendrei-szigetre szervezett szemétszedés alkalmával. Ötszáz méteres partszakaszt tisztítottak meg, az összegyűjtött hulladék kétharmada műanyag szemét volt, döntő többségben PET-palack. A szétválogatott műanyagot újra feldolgozó üzembe juttattuk el, ám a Duna által évek alatt összehordott szemétből rengeteg maradt még a szigeten. „Ezért arra buzdítunk másokat is, hogy ha arra járnak és tehetik, gyűjtsék a hulladékot. Mi biztosan folytatjuk a munkát” – mondta Tóth-Kalló Éva, a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntese.

Az eseményen a Greenpeace munkatársának segítségével az önkéntesek márkavizsgálatot végeztek, hogy felmérjék, pontosan mely cégektől származik a környezetbe jutott hulladék, nagyrészt PET-palack és egyéb műanyag csomagolási hulladék.

A begyűjtött és átvizsgált 2000 darab műanyag hulladék mintegy harmada (624 db) volt azonosíthatóan egy adott márkához, illetve vállalathoz köthető. A szemétnek minősülő PET-palackoknak több, mint a fele a Coca-Colától származott.

Nemzetközi márkavizsgálatok szerint is a Coca-Colától származik  a világon a környezetbe kijutó legtöbb műanyag hulladék. A cég egymás után három évben érdemelte ki ezt a nemesnek egyáltalán nem mondható címet a Break Free From Plastic-mozgalom felmérése szerint, melynek a Greenpeace is a része. A Tisza felső szakaszán 2018-ban végzett hazai szemétgyűjtés alkalmával is a Coca-Cola csomagolóanyagai domináltak.

A márkavizsgálat alapján a második helyen a Pepsihez köthető italcsomagolások végeztek a cégtől származó 101 PET-palackkal, a harmadik helyet a Szentkirályi Magyarország érdemelte ki.

A műanyag-szennyezettség súlyosságát jelzi: az aktivisták jó két tucat, majdnem teljesen ép Margitszigeti Kristályvizes palackot is találtak, holott évtizeddel ezelőtt már kivont a forgalomból a PepsiCo-hoz köthető egyik hazai cégcsoport.

Ez is bizonyítja: a természetbe jutott PET-palackok még hosszú évtizedekig szennyezik a környezetet, mikro-műanyagokra töredezve pedig évszázadokon keresztül súlyosan szennyezik élővilágunkat.  

Csak a Coca-Cola évente több mint 120 ezer millió egyszer használatos műanyag palackot gyárt a világon. Azaz: a cég másodpercenként 3800 PET-palackot borít a világra. A vállalat gyakorta hangoztatja a fogyasztó felelősségét a szelektív hulladékgyűjtésben, miközben eldobható PET-palackokban forgalmazza termékeit. 

Az újrahasznosítás önmagában nem kiút a műanyagválságból, elég csak arra gondolni, hogy az eddig gyártott műanyagoknak kevesebb mint tizedét dolgozták föl újra. Az egy használat után szemétté váló palackok pedig nem csak környezetszennyezőek, hanem rendkívüli mértékben pazarolják erőforrásainkat és rombolják a klímát, hiszen előállításukhoz értékes nyersanyagot, a Föld mélyéből származó kőolajat használnak.

Simon Gergely, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Azt várjuk a cégektől, hogy segítsenek kilábalni a nagyrészt általuk okozott műanyagválságból úgy, hogy felhagynak végre az eldobható csomagolóanyagok használatával. A kormánynak jogszabályokkal kell köteleznie a cégeket az egyszer használatos italcsomagolások garantált újra-hasznosítására és újratöltésére. Előrelépés, hogy a közeli múltban elfogadott törvény értelmében 2023-ban Magyarországon is bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert, azonban az igazi megoldás a műanyagszennyezés megfékezésére a tartós, újratölthető, újrahasználható csomagolóanyag lenne.”

A Greenpeace egyszer használatos italcsomagolások kivezetésére indított greenpeace.hu/stopPET címen elérhető petícióját már több mint 30 ezren írták alá.