Orbán ezermilliókat szór szét amerikai szélsőjobbosok magyarországi vakációjára

Szélsőjobbos rendezvénynek nevezik a Vantiy Fair lapban a Mathias Corvinus Collegium fesztivált, ahol Orbán Viktor az amerikai jobboldal által is támogatott keresztény nacionalistákat fogja majd megszólítani – adja summázza a folyóirat az Esztergomban ma kezdődő MCC Festet. Az utóbbi években Magyarország az amerikai szélsőjobbosok Mekkája lett – fogalmaznak; Orbán tetemes pénzeket áldoz erre.

A The New York Times jelentése szerint 1700 millió forintba került az adófizetőknek az MCC létrehozása, ami ráadásul magánalapítvány. Az pedig, hogy Orbán Tucker Carlson showjában szerepelhessen, 265 ezer dollárba, azaz 79 millió forintba került, amit már 2019-ben ki is fizettek az OpenSecrets információi szerint. Az interjút ma hajnalban, magyar idő szerint 2 órakor kezdődött műsorban sugározták.

A hazánkról szóló nemzetközi hírekben élre ugrott Tucker Carlson, mivel a milliós nézettségű műsora átköltözött erre a hétre Budapestre. Túl sok az erről szóló beszámoló, de igyekszem csak az újdonságokat kiemelni a terjedelmes írásokból. A brit Independent: sem Carlson, sem a munkáltatója nem jelentette be előre, hogy Budapestről közvetíti showját, tulajdonképpen Orbán Viktor szólta el magát a Facebook-posztjában, ahová kirakta a közös fotójukat a várbéli rezidencián. Carlson az MCC-feszten is fellép, s az MCC-ről pedig a The New York Times számolt be, amely szerint ott zajlik a magyar konzervatívok új nemzedékének a képzése.

Orbánnak pedig nemzetközi tekintélye miatt fontos a Fox Newson és Carlsonnal szerepelni, akinek neve egybeforrt Trumppal – ezt már R. Daniel Kelemen, a magyar származású, a Rutgers Egyetemen tanító professzor mondja, miután szomorúan megállapítja, hogy az amerikai republikánus pártot még ma is a volt elnök uralja. Az ott felsejlő tendencia hasonlít a Fideszben lezajlott radikális változásokhoz, amelyek szerint egykoron a magyar párt is mérsékelt volt. Ráadásul most már a választási eredmények körüli zavarkeltés is a Fideszre hajaz, hisz’ Magyarországon is csak a látszata van meg a demokratikus választásnak – fogalmaz Kelemen.

A Trump-botrányokat is kirobbantó Daily Beast sem ment el a téma mellett. Ezt írja: a Fox News sztárja el akarja adni nézőinek Orbánt, akit korábbi műsoraiban a nyugati civilizáció keresztény bajnokának, a lehangoló és iszonyúan veszélyes magyar autoriter rendszer teljhatalmú urának nevezett. Azt, hogy minderre vevő az amerikai konzervatív tábor, az is bizonyítja, hogy a republikánus párt egyre jobban antidemokratikus párttá lesz. Hisz’ Orbán Magyarországát tanulmányozni olyan, mint összetört tükörbe nézni.

Orbán rendszere iskolapéldája a diktatúrává válásnak, a liberális demokrácia felszámolásának: Orbán törvényben és törvénnyel védi saját bűncselekményeit.

Amerikában ugyanez a folyamat vett nagy lendületet az úgynevezett Big Lie-vel, a nagy hazugsággal, amelyben Trump be akarja bizonyítani, pontosabban félre akarja vezetni a követőit, hogy a választást ő nyerte meg és nem Joe Biden.

Tucker széles mosollyal néz ki ránk, összeölelkezve elvtársával, Rod Dreherrel, akit szintén meghívtak az esztergomi fesztiválra. És mint kiderült: Dreher ágyazott meg Carlsonnak, ő csalogatta ide, hogy van mit tanulni Orbán Viktortól.

A The American Conservative portálon megjelent fotó azután készülhetett, hogy tegnap együtt vacsoráztak Budapesten – számol be erről a The American Conservative alapítója és szerkesztője, Dreher. Megbeszélték ugyanis, miért érdemes szeretni Orbán Magyarországát, és hogyan profitálhat abból a konzervatív Amerika. Először is úgy, hogy Orbánhoz hasonlóan felveszi a harcot liberális globalizmussal.

Nem tudom, önök hogy vannak ezzel, de én igyekszem nem olyan országban vakációzni, amit autokrata rendszernek hívnak, nem így Tucker Carlson – kezdte hosszas elemzését a CNN szakértője, aki nemcsak a rendszer lényegét mutatja be tömören és lényegbevágóan, de még Garry Kaszparovot, a sakk nagymesterét is idézi: aki szerint Tucker Carlson nem volt elégedett azzal, amit Trump a 2020-i választással elért, pontosabban nem ért el, ezért Magyarországra utazott, hogy a republikánus pártnak muníciót gyűjtsön ahhoz, miként kell legyűrni az igazságszolgáltatást, a médiát és az uniós pénzeket szétosztani. Azaz: hogyan fel felvenni a harcot a liberális demokráciákkal, hogy közben kicsatornázd a pénzt a saját klientúrádnak.