Az Európai Bizottság jóváhagyta a hetedik oltóanyag-szerződést

Az Európai Bizottság ma jóváhagyta a Novavax gyógyszergyártó vállalattal kötött előzetes beszerzési megállapodást, mely a hetedik a Bizottság által koronavírus-oltóanyag beszerzése céljából jóváhagyott szerződések sorában.

A szerződés értelmében a tagállamok 100 millió adagot vásárolhatnak majd a Novavax koronavírus elleni vakcinájából, és ezt további 100 millió adaggal egészíthetik ki 2021–23 között, ha az Európai Gyógyszerügynökség hatásosnak és biztonságosnak nyilvánítja az oltóanyagot.    
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: „Mivel Európában és világszerte is terjedőben vannak a koronavírus új variánsai, ez az új szerződés egy további biztosíték a lakosság védelmében, hiszen olyan vállalattal kötöttük, amely már sikerrel teszteli az általa kifejlesztett vakcinát ezek ellen a variánsok ellen. A ma aláírt megállapodás tovább erősíti sokszínű oltóanyag-portfóliónkat, aminek nemcsak az európaiak, hanem az EU partnerei is hasznát látják szerte a világon.”

A Bizottság intézkedést fogadott el a mezőgazdasági termelők likviditásának javítása végett

Az Európai Bizottság ma intézkedést fogadott el, mely lehetővé teszi, hogy a mezőgazdasági termelők az eddiginél magasabb előleget kapjanak a közös agrárpolitikai kifizetésekből. Az intézkedés EU–szerte támogatni fogja a koronavírus-válság és a kedvezőtlen időjárási viszonyok – például az egyes régiókban pusztító súlyos árvizek – által sújtott mezőgazdasági termelőket, növelve készpénz-állományukat. Az intézkedés lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a jövedelemtámogatás és egyes vidékfejlesztési kifizetések esetében megemeljék az előlegeket – a közvetlen kifizetések esetében (50%-ról) akár 70%-ra, a vidékfejlesztési kifizetések esetében pedig (75%-ról) 85%-ra. A kifizetéseket, melyekre az uniós költségvetés védelmét szolgáló biztosítékokat kell alkalmazni, az ellenőrzések elvégzését követően, a közvetlen kifizetések esetében pedig 2021. október 16-tól lehet folyósítani. Az Európai Bizottság a rugalmasság növelése és egyedi piaci intézkedések révén a koronavírus-válság idején végig támogatta az agrár-élelmiszeripari ágazatnak.


Az EU segít Olasz-, Görögországnak, Albániának és Észak-Macedóniának a pusztító erdőtüzek megfékezésében

A Földközi-tenger medencéje és a Nyugat-Balkán több térségében súlyos erdőtüzek pusztítanak, ezért az Európai Bizottság késedelem nélkül támogatást mozgósít, segít az érintetteknek megfékezni a tűz terjedését és megvédelmezni az emberek életét és otthonait. A segítség mozgósítására teljes egészében az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kerül sor. A szállítási költségeknek legalább a 75%-át a Bizottság finanszírozza. Az EU már eddig is segített az erdőtüzek által sújtott térségeknek: összehangolja a Törökországban jelenleg is folyó tűzoltási műveleteket, és ugyancsak uniós koordináció segítette július végén a Szardínián tomboló erdőtüzek megfékezését. Az EU Kopernikusz katasztrófakezelési szolgáltatása műholdas térképekkel segít a tűzoltás összehangolásában. Az Európai Unió veszélyhelyzet-reagálási koordinációs központja állandó kapcsolatot tart az érintett országok polgári védelmi hatóságaival, hogy a megfelelő helyre irányítsa az uniós segítséget.

A Bizottság intézkedett a mezőgazdasági termelők likviditásának javítása végett

Az Európai Bizottság ma előterjesztette az Albániával, Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval, Észak-Macedóniával és Szerbiával, továbbá Grúziával, Moldovával és Ukrajnával fennálló uniós vízummentességi rendszer nyomon követéséről szóló negyedik jelentését. A dokumentum megállapítja, hogy valamennyi érintett ország továbbra is teljesíti a vízumliberalizációs követelményeket, és előbbre lépett a tavalyi ajánlások megvalósításában. A jelentés ugyanakkor azokat a területeket is kiemeli, ahol az egyes országok részéről további erőfeszítésekre van szükség.

A jelentés megállapítja továbbá, hogy a vízummentes utazás változatlanul gazdasági, társadalmi és kulturális előnyökkel jár az uniós tagállamok és a partnerországok számára.