Kevés vérből sok információ

Kevés vérből is lehet sok információhoz jutni gyorsan, és csaknem fájdalommentesen – az ezt elősegítő mintavételi eljárásoknak kiemelt jelentősége van a gyermek-sürgősségi osztályokon – közölte szerkesztőségünkkel a Semmelweis Orvostudományi Egyetem sajtószolgálata. (Nyitó kép: Kovács Attila felvétele.)

Minél kisebb a gyermek, annál kevesebb vér levétele a cél. A vércsepp-analízissel mindössze egy cseppnyi, ujjbegyből vett vérre van szükség ahhoz, hogy azonnal elvégezhető legyen a gyorsteszt. A gyermek-sürgősségi osztályokon alkalmazott eljárásról is szó lesz a március 25-i Semmelweis- egészségnapok rendezvényén, amelyen az is kiderül, hogy milyen laborvizsgálatokhoz mennyi vérre van szükség. A program az I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika mindennapi életébe, a különleges vizsgálatok és eljárások világába enged bepillantást.

A sürgősségi osztályokon régóta használnak olyan vérvizsgálati laborkészülékeket, amelyek akár perceken belül megmutatják a kívánt eredményt. Ez az út ahhoz, hogy hatékony terápiás beavatkozásokat tudjanak megvalósítani, ugyanis az orvosok a vérvétel eredményéből tudnak következtetni számos betegségre – mutat rá dr. Krivácsy Péter.

A Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi betegellátó osztályának főorvosa kiemelte, a gyermek-sürgősségi ellátásban szintén a laboreredmények gyors meghatározása az egyik legfontosabb tényező, továbbá az is lényeges szempont, hogy minél kisebb egy gyermek, lehetőleg annál kevesebb vérminta levételével járjon az eljárás, ugyanis 2 milliliter vér egy koraszülött esetében nagyon soknak számít.

Egy 2,5-3,5 kilós újszülött vérmennyisége 2,5 deciliter, egy 5-6 éves gyermeké pedig 1,6 liter. Emellett törekedni kell arra is, hogy minél kisebb fájdalmat okozzunk a gyermeknek, ugyanakkor biztonságosan vegyük le a mintát.

Ezzel a módszerrel nem kell a vénába tűt vagy kanült behelyezni, ami fájdalmas beavatkozás. Mindösszesen egy pici szúrásra van szükség ahhoz, hogy elvégezhessük a tesztet” – mondja dr. Krivácsy Péter.

A gyermekek és a szülők számára is igen ijesztőek és lelkileg megterhelőek azok az orvosi vizsgálatok, amelyek fájdalommal járnak, éppen ezért a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy ezt a szükséges fájdalmat csökkentsék, a félelmet eloszlassák. Dr. Krivácsy Péter a „Mit tudhatunk meg egy csepp vérből a gyermek-sürgősségben?” című előadásában bemutatja majd az ellátásban alkalmazott új technikákat és törekvéseket, amelyek segítségével az orvostudomány sokat lépett előre a fájdalommentes vizsgálatok irányába.

A 250 éves Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának március 25-i eseményén az előadások ingyenesek, de regisztrációkötelesek. A részletes program és az előadások regisztrációja ide kattintva érhető el