Ki ölte meg a román erdészt?

Egyre tűrhetetlenebbek a viszonyok Románia erdőiben: a megengedettnél jóval több fát termelnek ki, az irtások immár fölkeltették a nemzetközi környezetvédelmi szervezetek figyelmét is. Ám a fatolvajok és a famaffia ténykedése nemcsak a természetet nem kíméli – ha kell, leszámolnak azokkal az erdészekkel is, akik szembeszállnak az illegális üzelmekkel. (A nyitó képen: a bűncselekmény helyszíne és a meggyilkolt erdész.)

Ahogyan erről nemrég a hírügynökségek is beszámoltak, két év alatt körülbelül kilencven esetben támadták rá a tolvajok az erdészekre, közülük negyvenen kórházi ápolásra szorultak. Hatan pedig az életükkel fizettek azért, mert szolgálatukat végezték. Ezek egyike (a legutóbbi) volt Liviu Pop. Járta az erdőt, próbálta megakadályozni a bűnös gyakorlatot. Holtan találtak rá, lőtt sebbel. Vannak gyanúsítottjai az esetnek, s bár rendelkezésre állnak a terhelő bizonyítékok, a vélhető tettesek mostanáig megúszták a letartóztatást.

A háromgyermekes családapa esete megrázta egész Romániát, és a szomorú hír eljutott a határokon túlra is, csakhogy a hírek tengerében elsikkadt. Nem hétköznapi balesetről, vagy „szimpla” gyilkosságról van szó, hanem módszeres leszámolásról. Bár nem ismerjük az összes körülményt, minden jel arra mutat, hogy Liviu Poppal a helyi favágó-maffia végzett. Már jó ideje bátran őrködött a renden, óvta az ember „zöld tüdejét”, de utolérte a végzet.

Bukarestben a hét végén tüntetetésen emlékeztek meg a merész erdészről, és a szervezők most az EU kormányának számító Brüsszeli Bizottságtól várják, hogy vizsgálatot indítson az ügyben. Ha nem történik változás, félő, hogy további rejtélyes gyilkosságok következnek, miközben tovább pusztul Románia faállománya. Brüsszel – úgymond – gyakoroljon nyomást a bukaresti kabinetre a pártatlan vizsgálat érdekében. Ami egyszersmind elégtételt nyújthatna Liviu Pop családjának is.

A szomszédos országban nyílt titok, hogy az erdőirtások általában a helyi hatóságok hallgatólagos beleegyezésével lehetségesek, mert utóbbiak szoros kapcsolatban állnak a gyanús fakitermelőkkel. Ezért is kívánatos, hogy a szóban forgó esetet ne a helyi ügyészség vizsgálja ki.

Liviu Pop holttestét olyan helyen találták meg, ahol engedély nélkül vágták ki a fákat. A helyi ügyészség állítása szerint „baleset” történt, mert a puskagolyó az erdész fegyveréből származik, amely „véletlenül” sülhetett el. Azt figyelmen kívül hagyták, hogy Liviut ezt megelőzően súlyosan bántalmazták, és a holttestet egy patakba dobták.

A gyanúsítottak azzal a képtelen mesével álltak elő, hogy amikor eldördült a lövés, a lovak megbokrosodtak, és nem lehetett megakadályozni, hogy a szekér áthajtson a földre került szerencsétlenen. Mint kiderült, a gyanúsítottak egyike éppen a vizsgálatot vezető ügyész unokaöccse. Az sem lehet véletlen, hogy ez az ügyész dúsgazdag milliomos, és mellesleg jogi megbízásokat lát el egy illegális irtásokat végző vállalkozás számára. Önmagában ezek a körülmények is indokolttá tennék, hogy a bukaresti hatóságok indítsanak vizsgálatot az ügyben.

A WEMOVE nemzetközi civil szervezet azt reméli, hogy összefogással, aláírásgyűjtéssel el lehet érni, hogy az alakuló új bukaresti kormány felkarolja kezdeményezésüket, kivizsgálja Liviu Pop esetét és véget vet a romániai erdők pusztításának.