PET nélkül is forog a Föld – mi meg egészségesek maradunk

A polietilén-tereftalát, azaz (C10H8O4)n, közismeret nevén: PET-palackok kezelhetetlen mennyisége miatt kritikus, már-már kezelhetetlen méretűvé vált a műanyag-szennyezettség, így mindenkinek be kell látnia: nem károsítható tovább a környezetünk, az egészségünk.

A PET-palack a legszennyezőbb csomagolás, mert az újrahasznosítása drága és korlátozott, ráadásul a lebomlási ideje 400 év! (Vajon kitart-e egyáltalán addig az emberiség ezen a bolygón?!) Az eldobott műanyagok nemcsak a vizek és az erdők élővilágát veszélyeztetik, hanem mikro-műanyagok formájában a szervezetünkbe is bejutnak.

Holott megelőzhető a PET-fertőzés, miután hazánkban a világon az egyik legjobb minőségű és a legszigorúbban ellenőrzött ivóvize folyik a csapból. Mindeközben a kedvenc üdítőitalainkról sem kell lemondanunk: válasszuk a mértéktelen fogyasztás helyett a pohárnyi adagnak megfelelő aludobozos italokat! Ezzel egyszerre teszünk az egészségünkért és a környezetünkért is.

Érvek az aludoboz mellett:

1. Végtelenszer újrahasznosítható – az aludoboz 100 százalékban, bármennyiszer és gazdaságosan újrahasznosítható. Ha válogatva, a szelektív gyűjtőbe dobjuk, már 60 nap múlva újra aludobozként foghatjuk a kezünkbe.

2. Biztonságos – az aludoboz a legnagyobb védelmet nyújtó csomagolás, hiszen a fény 92 százalékát visszaveri, kizárja a szennyeződéseket, az oxigént és a baktériumokat, és ezzel megóvja a külső hatásoktól a benne lévő folyadékot.

3. Tartósítószert nem tartalmaz – az aludobozban lévő italt hőkezeléssel, azaz pasztőrözéssel is lehet tartósítani, ezért a legtöbb aludobozos italban egyáltalán nincs mesterséges anyag.

4. Egyszerre megiható – a két és fél decis aludoboz űrtartalma egy szokásos poháré, amit egyszerre ki lehet inni, így a benne lévő ital nem veszít az élvezeti értékéből. Ez a csomagolás nem sarkall szükségtelen túlfogyasztásra, túlzott cukorbevitelre sem.

5. Használóbarát – hamar lehűl, és a műanyag palackoknál tovább tartja hidegen az italt, így megőrződik az ital frissítő hatása.

6. Gazdaságos – a használt aludobozokért még pénzt is kaphatunk, ha visszavisszük a nagyobb hipermarketek gyűjtő-automatáiba.