Kiberbiztonság: a magyar cégek nem ijedősek, csakhogy az ördög nem alszik

A magyar vezetőknek még a harmada sem tart számítógépek, számítógépes rendszerek elleni támadástól. A Sophos felmérése szerint a hazai cégek sem igen fordítanak nagyobb figyelmet a kiberbiztonságra, mint két évvel ezelőtt. A koronavírus-járvány és Oroszország Ukrajna elleni inváziója ellenére sem történt lényegi szemléletváltás a cégek többségénél.

A válaszadók 56%-a tartja valószínűtlennek azt, hogy kibertámadás éri a vállalatot, amiben dolgozik. Nyolc százaléka szerint lehetetlen, hogy ilyesmi előforduljon, azaz a vezetők kétharmada nem tart számítógépek, számítógépes rendszerek elleni támadástól a közeli jövőben. Aki meg igen, annak alig 4 százaléka gondolja, hogy nagy eséllyel bekövetkezhet a vállalata ellen támadás, a többi csak valószínűnek véli. 

A múlt két évben a vállalatok jórésze nem érezte meg a koronavírus és az ukrajnai háborús konfliktus hatását a cége biztonságára. Ma a magyar cégvezetők mintegy 37%-a gondolja úgy, hogy vállalata sebezhetőbbé vált a kibertámadásokkal szemben, mint a járvány és a háború előtt. A válaszadók mindössze 8%-a állítja, hogy most „nagyobb a kockázat”.  Sokkal többen (44%) ugyanakkorának gondolja a veszélyt, mint 2020 előtt.

A vezetők ötöde sokkal inkább a számítógépes támadásnak a megrendelések és szolgáltatások teljesítésre gyakorolt hatásától tartanak, valamivel többen a cég tekintélyét félti, hatoda adatszivárgástól és egyéb jogi következményektől fél, mintegy tizede a vállalat pénzügyi likviditására gyakorolt ​​lehetséges hatása miatt aggódik. Alig 2% mondta azt, hogy egy kibertámadás az alkalmazottak elvesztéséhez vezethet.

A megkérdezett vezetők 91%-a azt állítja, hogy vállalataik nem fordítanak nagyobb figyelmet a számítógépes biztonságra a covid-járvány kezdete óta.  Alig 8 százalék az, aki sokkal többet foglalkozik ezzel a kérdéssel a covid óta. Ez utóbbiak mintegy fele azt mondja, hogy felszerelést adott a távmunkához, biztonsági szakembert vett fel, vagy új megoldásokra, szoftverekre támaszkodott. Hasonló a helyzet az orosz–ukrán háború kitörése óta. Igaz, a megkérdezettek 7 százaléka növelte a kiberbiztonságra fordított figyelmet: biztonsági (tovább)képzést szervezett a dolgozóknak, pénzt tett félre a támadások esetére és új biztonsági megoldásokat és programokat vezetett be.

Szakértők szerint a cégek mintegy hatoda dolgozott ki vészhelyzet esetére számítástechnika-biztonsági eljárásokat. A Sophos kiberbiztonsági szakértője jó szívvel ajánlja ugyanezt a többi vállalkozásnak is, mondván: az ördög nem alszik…