Kiemelkedően gazdag program a 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon – föltámad a legendás Stúdió 11

Aki még nem járt a pesti Wesselényi utca 17.-ben, a volt Fővárosi Cipészegyesület, majd Erőművház épületében, az ne késlekedjék, mert az a ház varázslatos századfordulós birodalom, bájos ganggal, Róth Miksa-féle üvegablakokkal. A környék, a ház hangulata, szépsége, a belső nyitott udvar mind arra sarkall, hogy itt koncerteket, kulturális rendezvényeket tartsanak. (A nyitó képen: Sárosi Katalin és Zsoldos Imre; foto: jegy.hu)

Ez lesz az egyik helyszíne – a hét közül – a szeptember 1-jén kezdődő Zsidó Kulturális Fesztiválnak, amint azt a mai sajtótájékoztatón megtudtuk. Először a kerület polgármestere, Vattamány Zsolt üdvözölte az immár 22. éve megrendezendő eseményt, amely sok műfajú, nívós rendezvénycsokorrá nőtte ki magát. Ma már nemcsak a kerületnek, de egész Budapestnek is szól, sőt: az egész országból vonzza a zenerajongókat. A programokat maguk a fellépő művészek ajánlották a nagyközönség figyelmébe.

Természetesen lesz klezmer, minden mennyiségben és többféle stílusban, Jávori Ferenc Fegya, Illényi Katica, illetve Masa Tamás, a Sabbathsong Klezmer Band cselekvő részvételével – hívták fel a nagyérdemű figyelmét repertoárjukra a művészek. A patinás Sabbathsong Klezmer Band zenekar egyik szólistája Oláh Gergő lesz.

Nem hiányozhat a komolyzene, a dixieland, a swingesre átírt operett és a táncdal sem. Különös tekintettel arra, hogy Zsoldos Imre, a nagyszerű trombitaművész, és zeneszerző, aki évtizedekig vezette a Magyar Rádió legendás Stúdió 11-ét, most lenne 100 éves, de már több 30 éve nincs velünk. Velünk lesz viszont a fia, Zsoldos Deddy, ahogy a szakmában becézik, és több népszerű művésszel együtt feleleveníti a legendás slágereket, amelyek közül sokat Zsoldos Imre felesége, Sárosi Katalin, a hajdan oly népszerű dizőz énekelt. Legalább ilyen közönségsikernek ígérkezik a Zerkowitz-est is.

Szirtes Edina Mókus mai magyar költők verseit interpretálja. Malek Andrea és Jáger Bandi összeszokott páros, most sem hiányoznak majd a zenei palettáról. Izgalmasnak ígérkezik, mint mindig, Bródy János előadóestje; Balázs Fecó koncertjének egyik vendége Keresztes Ildikó lesz.

Jordán Adél és Fesztbaum Béla egy másik produkcióban lép majd fel a Budapest Klezmer Band-del, és nem csupán magyarul énekel a két nagyszerű művész. Szintén újdonsággal áll színpadra a Vujicsics- és a Söndörgő együttes Tolcsvay Lászlóval közösen.

Mindezen produkciókra elsősorban a budapesti zsinagógákban kerül sor, valamint a Budapest Music Centerben és a volt Erőművházban, a pesti Wesselényi utca 17. alatt. A szeptember első napján kezdődő Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 9-ig tart.