Okos gyalogos közlekedési lámpák Bécsben

Bécsben 1300 közlekedési lámpából 200 régi, nyomógombosat leszerelnek, helyükre okoskamerával ellátottakat szerelnek. Az újak a gyalogosforgalom áramlását nemcsak az eddiginél egyszerűbbé, hanem hatékonyabbá is teszik. (Nyitó kép: © Bohmann/Bubu Dujmic)

Az okoskamerás készülékben működő képfeldolgozó program egy algoritmus segítségével 8 méterről felismerni, hogy a gyalogos éppen átkelni készül-e a zebrán vagy csak a cipőfűzőjét köti újra. Nemcsak az ember, az állatok jelenlétét is képes felismerni, így elkerülhető, hogy például egy arra repülő madár megakassza a forgalmat.

A kamerákat a gyalogos-átkelőhelyeknél négy méter magasan helyezik el és onnan figyelik a járókelő-forgalmat. A készülékben elhelyezett parányi számítógép a másodperc töredéke alatt feldolgozza az adatokat. Így gombnyomás és várakozás nélkül, szinte azonnal át is kelhet a gyalogos a zebrán. Kis szerencsével még a villamost is épp idejében el tudja érni – rohanás nélkül.

Az adatvédelem miatt sem kell aggódni. A berendezések kizárólag mozgásmintákat képesek felismerni, ráadásul az adatok a fedolgozás után egyből törlődnek is.

Bécs városa és a Gráci Műszaki Egyetem 2016 óta fejleszti a közlekedési okoslámpákat. Terveznek további fejlesztéseket is, amelyek például csoportok azonosítását is lehetővé tennék. Ezáltal a zöld jelzés hosszát hozzá tudnák igazítani a várakozók számához, így az iskolás- és óvodáscsoportok is biztonságban átérhetnek az úttesten.