Szombathelyi diákok nemzetközi sikere

Egy híján három és fél évtized óta minden évben megrendezik a Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyt (China Adolescent Science & Technology Innovation Contest) – más-más kínai városban. A fiatalok tudásának az összemérése segíti az alkotó gondolkodást és a céltudatos munkát. Felfedezi a tudományos ezernyi területén a középiskolás tehetségeket. Mindenekelőtt kínai nyelvterületről pályázik diákok sokasága a versenyre.

Harmincnegyedik alkalommal az idén július 20-25. között rendezték meg a Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyt – most Makaóban, ahová ötvenkét országból érkeztek pályázók. Hazánkat Dobos Dominik és Székely Bálint, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. helyezettjei képviselték; a fiúk a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) támogatásával jutottak el a távol-keleti országba.

A magyar versenyzők, az ELTE szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium növendékei a vérkeringés szervrendszere, az apparatus cardiovascularis felépítését, működését és betegségeit bemutató, rendkívül szellemes vízvezetékrendszer-modellel ezüstérmet nyertek. Megkapták a Makaói Tudományos és Műszaki Egyetem innovációs különdíját is, mert kardiológusok nagyra értékelték a modell oktatássegítő szerepét.