Kiharcolta a TASZ: nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzések adatait – Megszégyenült az EMMI

Csaknem két évig tartott: az EMMI minden lehetséges jogi utat végigjárt, a legabszurdabb érvekkel is megpróbálkozott, de hiába, mert győzött a TASZ: kiharcolta, közzé kell tenni a kórházi fertőzések adatait intézményekre lebontva. A Kúria döntése sokéves titkolózásnak vetett véget, mostantól egyértelmű, amit mindig is állított a Társaság a Szabadságjogokért: a nyilvánosságra tartozik, hogy hányan fertőződnek meg és hányan halnak meg fertőzésben a hazai kórházakban. 

Hosszú sora volt annak, hogy miként igyekezett az állam eltitkolni a fertőzések adatait – belegondolni is rossz, mennyi értelmes munkát elvégezhettek volna annyi idő alatt, amíg álságos érveket keresgéltek az adatok jogellenes eltitkolására. „Már 2016 elején is ezen vitatkoztunk, sőt az – akkor még valódi újságként működő – origo-nak már 2007-ben sem adták ki az adatokat – közölte a közvéleménnyel a civil szervezet. – Már akkor, 2016 áprilisában is megjelentek azok a megmosolyogtató érvek, amelyekkel aztán később, a perben is előjött az EMMI. Próbálkozott a jogászkodással, mondván: az adatok döntés-előkészítőnek minősülnek és nem adhatók ki. Valami furcsa koncepció alapján azt is jó ötletnek tartotta a minisztérium, hogy az adatokat pánikkeltésre alkalmasnak állítsák be, és arra is hivatkoztak, hogy ezek félrevezethetnék a betegeket – mintha nem éppen a tárca dolga lenne a felvilágosítás.

Az EMMI abszurd érvekre hivatkozott, és közben nem tett semmit. A TASZ 2017-ben elhatározta: jogi eszközökkel éri el az adatok nyilvánosságra hozatalát. „Szeptemberben beadtuk az adatigénylést, amit annak rendje-módja szerint meg is tagadtak, tehát jöhetett a per. 2018 nyaráig tartott, míg másodfokon, jogerősen is nyertünk, de az EMMI akkor is az időhúzást választotta, nem számított, hogy mekkora pofonba szalad bele – olvasható a TASZ közleményében. – Tegnap viszont megszületett a Kúria döntése, amellyel megerősítette a másodfokú bíróság ítéletét, és kimondta: a kórházi fertőzéses adatoknak intézményekre lebontva is nyilvánosaknak kell lenniük. A Kúria ezen felül tételesen elutasította az EMMI-nek az adatigénylés ellen felhozott minden érvét. Kimondta: nem igaz az, hogy egy statisztikai adatsor nyilvánosságra hozatala bárki személyes adatait veszélyeztetné, mint ahogy az sem igaz, hogy ezek az adatok döntés-előkészítő jellegűek lennének, amikor a titoktartás indokolt lehetne.

Üdvözöljük, hogy a Kúria a  következetes álláspontunkkal egyezően arra is felhívta a figyelmet, hogy az államnak felelőssége van abban, hogy megmagyarázza és kontextusba helyezze a nyers adatokat, hogy azok ne legyenek riadalomkeltők. Az EMMI utoljára még megpróbálkozott azzal érvelni, hogy valójában nem is kezelik a kérdéses adatokat, mert azokat a tiszti-főorvosnak jelentik az egyes kórházak. Amikor a bíróság rákérdezett, hogy rendelkezésükre állnak-e azok az adatok, amelyekről egyébként már két éve folyik a per, természetesen kénytelenek voltak beismerni, hogy a tisztifőorvos feletteseként az EMMI-nél is megvannak a kért statisztikák. A döntés értelmében az adatokat az ítélet kézbesítésétől számított 15 napon belül meg kell kapnunk az EMMI-től.”

Mi történt ez alatt a két év alatt? A kórházi fertőzésekről csak alapszintű adatokat tartalmazó jelentést sem voltak képesek egyszer sem közzé tenni határidőben, legutóbb még trükközni is kellett vele. Amikor végre sikerült, az megint olyan érthetetlen lett, hogy nekünk kellett szakértő segítségével érthetővé tenni.

Szomorkás, hogy a mai ítélettel csak a 2015–16-i adatokhoz juthatott hozzá a TASZ, mert amikor beadta az adatigénylést, még nem léteztek frissebbek, és az ítélet nem vonatkozik az azóta keletkezettek adatokra. A civil szervezet most gyorsan beadja az igénylést a 2017-i adatokra is – ezt már aligha tagadhatja meg a minisztérium. (A 2018-i számoknak elvileg még nem kell készen állniuk, majd csak az ősszel.)

„Az biztos, hogy ha megkapjuk az adatokat, némi időbe telik, hogy értelmezzük őket – közölte a TASZ. – Feltételezzük, hogy olyan nyers adatokat fognak közölni, amelyeket még fel kell dolgozni. Szerencsére vannak önkéntes szakértőink, akik már ajánlkoztak, hogy segítenek elvégezni ezt a munkát.

Amint megkapjuk az adatokat, feldolgozzuk őket, az eredményeket pedig közzé tesszük. Mindezzel nagy lépést tehetünk az eddiginél átláthatóbb és biztonságosabb egészségügy felé.”