Kíméletlenül múltról, jelenről

A huszadik századi színháztörténet meghatározó napja volt 1967. február 24. Azon az estén állították először színpadra a Tótékat, Örkény István groteszk drámáját. Ez évtől kezdve erre a pillanatra is emlékezik a Kortárs Magyar Dráma-díj, amelyet Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, Örkény István özvegye, életművének gondozója alapított. A díj első elismertje Kelemen Kristóf a Megfigyelőkért, illetve Závada Pál és a Mohácsi testvérek (a Radnóti Színházban látható) Egy piaci napért. (Nyitó kép: Grecsó Krisztián, Radnóti Zsuzsa, Závada Pál (első sor), Mohácsi István, Kelemen Kristóf, Mácsai Pál, Mohácsi János.)

A Radnóti Zsuzsa által életre hívott Alapítvány a Kortárs Magyar Drámákért, pontosan fogalmazva a 21. századi kortárs magyar irodalmi drámák, kollektíven létrehozott előadásszövegek és adaptációs alkotások elismeréséért és elismertetéséért jött létre. A Kortárs Magyar Dráma-díj minden évben az elmúlt évadban színpadra került legjobb alkotásnak, alkotásoknak, illetve a nyomtatásban megjelent, színpadra még nem került műveknek szól.

Radnóti Zsuzsa Kelemen Kristóffal, mögöttük egy kép a Megfigyelőkből

A Kortárs Magyar Dráma-díj kitüntetettjéről az alapítvány kuratóriuma dönt. A kuratórium elnöke az alapító Radnóti Zsuzsa, tagja Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író, Nánay István színikritikus. A díjat évente a Tóték ősbemutatójának napján, vagy ahhoz közeli időpontban adják ide.

„Amikor átvettem a Kossuth-díjat – mondja Radnóti Zsuzsa –, bejelentettem, hogy a díjjal járó juttatásból alapítványt hozok létre, amely kapcsolódik fél évszázados színházi dramaturgi munkámhoz. Olyan kortárs drámákat, színpadi írásműveket, előadás-szövegeket díjazunk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek, történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek, vagy kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében.”

Závada Pál, Mohácsi István és Mohácsi János a díj alapítójával, háttérben az Egy piaci nap jelenete.

Ma a Rózsavölgyi Szalon adott otthont a Kortárs Magyar Dráma-díj ünnepélyes kiosztásának. Elsőként – Mácsai Pál színész, rendező Örkény István-egypercesre épülő és ahhoz méltó laudációjával – Kelemen Kristóf a Megfigyelők írója, dramaturgja, rendezője vehette át az elismerést. Szókimondó, szavait, gondolkodását keményen vállaló alkotás a Trafó pincéjében látható Megfigyelők, amelynek születését a szerző elmélyült kutatómunkája előzte meg. A dokumentumokon alapuló, ugyanakkor fikciót sem nélkülöző előadás, amely történetesen az 1960-as évek derekán, a színművészeti főiskolai mikroközösségében játszódik, a beszervezés – zsarolás – megfélemlítés – megfigyelés – besúgás a mai napig rettegett, mélyen őrzött világával szembesít. Miközben megmutatja, hogy hullik szét, válik egy kiismerhetetlen gépezet apró csavarjává az ember, akit megérint a megfigyeltek – megfigyelők szerepe.

A 2019. év másik díját – Grecsó Krisztián megrendítő laudációjával – az Egy piaci nap című alkotásért Závada Pál író és a színpadra alkalmazó Mohácsi János rendező és Mohácsi István dramaturg kapta. A II. világháború utáni évek máig elhallgatott, így sokak előtt ismeretlen, brutális eseményéről, a kunmadarasi zsidó pogromról, és általa a kibeszéletlen magánéleti és történelmi traumákról, a titkolt bűnökről, az emberi félelmekről és indítékokról, a tömegpszichózisról, a kreált ellenségképről és a manipulációról, a felelősségről, a szembenézés hiányáról. Az Egy piaci nap úgy mond el egy múltbéli történetet, hogy egyszerre figyelmeztet, éreznünk, tudnunk kell, ez bármikor megismétlődhet.

A képeket Gordon Eszter készítette.