Kis híján száz fagyhalott

Tíz nap alatt huszonegyen fagytak meg az országban, ezzel a fagyhalál áldozatainak száma 95-re emelkedett szeptember közepétől január közepéig – jelentette ma reggel a Magyar Szociális Fórum.


Az emberéletben keletkezett veszteség növekszik az egy évvel ezelőttihez képest – jegyezte meg az emberjogi szervezet. A hideg miatt végzetesen kihűltek többsége (megközelítőleg 60 százalékuk) fűtetlen lakásban vesztette életét, a többiek kórházba szállításuk közben, vagy beszállításuk után (kb. 20 százalék), illetve a szabad ég alatt (kb. 20 százalék).

A Magyar Szociális Fórum szerint az idén is ismétlődő, nem csökkenő, tömeges fagyhalál arra utal, hogy hazánkban hiányzik a politikai akarat egy olyan súlyos társadalmi probléma megoldására, amely a rendszerváltás óta több mint 8500 (nyolcezer ötszáz) ember életébe került.

A Magyar Szociális Fórum tiszteletadást tart a fagyhalál áldozatainak jelképes sírja előtt Budapesten, az V. kerületi a Kossuth téren, az Országháza előtt január 27-én, hétfőn délután 5 órától. Meghívójában a fórum megállapítja: minden évben több száz embertársunk veszíti el reménységét, és egyben életét, kihűléses halál következtében. A mai kormány semmibe veszi a sorsukat, sőt, még azokat a segítő szervezeteteket is támadja, amelyek a bajban lévő embertársaink túléléséért küzdenek.