Kitüntették a panamai offshore-botrány kiszivárogtatóit Bécsben

A Panama-iratokat nyilvánosságra hozó újságírócsoport képviselői átveszik a Data Journalism Awardot. (Kép: Eurocomm-PR)Több mint ötven előadás, kerekasztal-beszélgetések és mesterkurzusok várták a Global Editors Network idei konferenciája, a GEN Summit résztvevőit, amelyet a minap tartottak Bécsben. A szakmai találkozón hatszáznál több szerkesztő, újságíró és médiaszakember vett részt a világ sok országából.

Az Aula der Wissenschaften patinás épületében megrendezett konferencián szó volt egyebek között a digitális újságírás jövőjéről és problémáiról, így például az olyan megaplatformokról, amelyek híreket is kínálnak felhasználóiknak, a virtuális valóságról (VR) valamint a reklámszűrő alkalmazásokról. Peter Bale, a GEN elnöke elmondta, hogy „megpróbálunk nem panaszkodni a kihívások miatt, hanem megoldásokat találni rájuk”.

A háromnapos rendezvényen kiosztották a Data Journalism Awardot is, amelyet tizenegy teljesítménynek ítélt oda a zsűri. A díjkiosztó gálának a Bécsi Városháza díszterme adott otthont, a díjazottak között volt a BuzzFeed News „Spies in the Skies” kezdeményezése, amelyben arra mutattak rá, hogy titkos eszközökkel készített légi felvételek segítségével milyen részletekbe menően képes megfigyelni valakit az FBI és az Amerikai Nemzetbiztonsági Szolgálat.

Az Al Jazeera America az Amtrak vonatbaleset kapcsán azt bizonyította be, hogy miként lehet az óriási adattengerből nagyon gyorsan értelmezhető információkat kinyerni és felhasználni őket a hírkészítésben.

A díjátadón nagy ováció fogadta a Panama-iratok néven elhíresült offshore-botrányt felfedő újságírók képviselőit. A mintegy 210 ezer (köztük számos magyar) offshore-céget érintő botrány felderítésén nyolcvan ország több mint 370 újságírója működött együtt.

A spanyol Civio Foundation Medicamentalia projektje bárki számára lehetővé teszi, hogy összehasonlítsa a különböző társadalmi rétegekhez tartozók, illetve az ország különböző területein lakók egészségügyi ellátáshoz és gyógyszerekhez való hozzáférését, a perui Convoca Excess Unpunished címet viselő sorozata pedig arról szolgáltat adatokat a felhasználók számára, hogy milyen környezeti és egyéb károkat okoz az ellenőrizetlen bányászat az országban.

A közönségdíjat a Public Radio International vehette át egy olyan alkalmazásért, amely azt mutatja meg, hogy mekkora kárt okozott a szíriai háború egyes országokban.

Szintén a díjazottak között volt a FiveThirtyEight. Ők azt sakkozták ki, hogy miként befolyásolják a 2016-i amerikai elnökválasztás eredményét a pártpreferenciában és az egyes demográfiai csoportok preferenciáiban bekövetkező változások. A Quartz olyan online eszközzel nyert díjat, amely lehetővé teszi a használónak, hogy saját táblázatokat alkosson a Quartz már nyilvánosságra hozott adatai és grafikonjai felhasználásával. Az argentin La Nacion az információ határait terjesztette ki azzal, hogy adattöredékekből, -elemekből hozott létre használható adatsorokat egy olyan országban, ahol csak korlátozottan lehet hozzáférni a hivatalos adatokhoz. Az IndiaSpend pedig olcsó, hálózatba kötött érzékelőket használ a levegőben található mérgező részecskék mennyiségének meghatározásához, amivel hosszú távon a légszennyezés csökkentését szeretné elérni.

A konferencián Renate Brauner Bécs Város pénzügyekért, gazdaságért és nemzetközi kapcsolatokért felelős városi tanácsosa bejelentette, hogy 2017-ben is az osztrák főváros ad otthont a GEN Summitnak.