Kiugró kereslet a kályhák és bojlerek iránt

Kiugró kereslettel szembesülhettek az online kereskedelmi cégek a rezsiárak módosításának bejelentését követő héten. Az olcsobbat.hu ár-összehasonlító portál számos háztartási gép (pl. bojlerok, hűtő- és fagyasztószekrények, mosogatógépek) esetében tapasztalt az átlagosnak a többszörösére nőtt érdeklődést. A kályhák, kandallók kategóriájában egy hét alatt 14-szeresére (!) nőtt az érdeklődők száma.

Az e-kereskedelem is azonnal megérezte az energia-veszélyhelyzet bejelentésének hatását: az átlag feletti fogyasztói díj ugrásszerű növekedésének hírére a háztartások azonnal megkezdték az energiamegtakarítási lehetőségek, illetve az alternatív energiaforrások felkutatását. Tömegesen mérték fel a meglévőnél kisebb fogyasztású, korszerűbb termékek beszerzési lehetőségeit is. Az olcsobbat.hu adatai szerint arányaiban a legnagyobb arányban a kályhák, kandallók iránti érdeklődés ugrott meg, jó 14-szer annyian kerestek rá ezeknek a termékeknek a beszerzési lehetőségeire, mint egy héttel azelőtt.

Sok energiát fogyasztanak a vízmelegítők, bojlerek, valamint a hűtőszekrények és a fagyasztók. Előbbiekre 7-szer, az utóbbiakra 5-ször akkora érdeklődés mutatkozott a bejelentést követő napokban, mint a megelőző hét napon.

A köztudatban a lakások világításának korszerűsítése már jó ideje fontos megtakarítási lehetőségként létezik, nem meglepő tehát, hogy a lámpák és egyéb világítástechnikai eszközök iránt is három és félszeres érdeklődéstmértek a vizsgált időszakban. Az alacsony fogyasztású világítótestek közül különösen a LED-es megoldásokatkeresték az érdeklődők. Fentieken kívül a mosogatógépek és a tűzhelyek, főzőlapok keresési adataiban mutatkozott látványos kiugrás az olcsobbat.hu portálon.

A hálózati elektromosáram-fogyasztás visszafogásának további eszköze lehet az alternatív energiaforrások igénybevétele is. A napelemek iránt hatszoros, a szélgenerátorok iránt hétszeres érdeklődést tapasztaltak az összehasonlító oldal munkatársai. Az energiabiztonság is érezhetően fontos szempont a háztartások számára, amit a különféle áramfejlesztők iránt másfélszeresére növekvő kereslet is jól mutat.

„Noha az érdeklődések, illetve a webshopok oldalaira kattintások nem jelentik automatikusan a vásárlások ilyen arányú megugrását is, az bizonyos, hogy a rezsiköltségek drasztikus megemelkedésének lehetősége a lakosság széles körét sarkalta megtakarítási megoldások keresésére– magyarázza Dévavári Dezső, az olcsobbat.hu vezetője. –  Várható, hogy (alacsonyabb szinten) a további hetekben is fennmarad a megnőtt érdeklődés a felsorolt termékkörök iránt, és az első emelt összegű rezsiszámlák kézbesítését követően egy újabb érdeklődési hullám is elindul majd ebben a termékkörben.”