Kivédi az EU a magyar vétót a digitális Covid-igazolvány ügyében

Hosszas tárgyalássorozat után megegyezett az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács az unión belüli szabad mozgást biztosító digitális Covid-igazolványról – jelentették be csütörtökön este. A megállapodásra azonban rá kell még bólintania a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanácsnak. Az Euronews brüsszeli tudósítója megkérdezte Didier Reynders biztost egy esetleges magyar vétóról, azonban erre nem lesz lehetősége most a magyar kormánynak. (A nyitó kép forrása: www.bmi.bund.de)

Dider Reynders igazságügyi biztos Brüsszelben a bejelentés után nyilatkozott a sajtónak; elmondta, hogy a kínai, illetve az orosz oltással rendelkezők, ügyében nem változott a dokumentum. Az ő esetükben az igazolvány nem ad többletjogokat az utazásra, csak akkor, ha ezt az egyes tagállamok lehetővé teszik. Ezek az emberek továbbra is a tesztelés segítségével utazhatnak majd.

Az Euronews brüsszeli tudósítója megkérdezte a biztost, nem tart-e attól, hogy a magyar kormány a kínai, illetve az orosz oltás mellőzése miatt egyszerűen megvétózza a csomagot, azt mondta, egy országnak sincs vétójoga ebben az ügyben.

“A Tanácsban minősített többségre lesz szükség a jóváhagyáshoz, a parlamentben pedig többségre. Vagyis lehetetlen megvétózni egy ilyen szabályozást. Megegyeztünk az összes tagállammal arról, hogy az igazolványon feltüntetjük az összes beadott oltást. A tagállamoknak kötelező módon csak az Európai Gyógyszerügynökség által beadott oltást kell figyelembe venniük. A többi a nemzeti hatóságok döntésén, tehát a tagállamokon múlik majd” – mondta Reynders az Euronews kérdésére.

Csütörtök délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén Brüsszelben azt mondta, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az utazási dokumentum ne diszkriminálja a kínai, illetve orosz oltással rendelkezőket.