Az európai választások után: folytatódó küzdelem a félretájékoztatás ellen

Ma az Európai Bizottság és Federica Mogherini, a közös kül- és biztonságpolitika főképviselője együttes jelentést tett közzé a dezinformáció (félretájékoztatás) elleni küzdelemben elért eredményekről és az európai parlamenti választások kapcsán levont fő tanulságokról, mielőtt jövő heti csúcstalálkozóján az Európai Tanács visszatér a választások védelmének ügyére és a dezinformáció elleni küzdelem témájára.

A közös jelentés felvázolja, hogy a dezinformációval szembeni cselekvési terv és az európai választások szabadságának és tisztességességének biztosítását célzó intézkedéscsomag miként járult hozzá a dezinformáció elleni küzdelemhez és hogyan segítette a választások integritásának megőrzését. Bár a választások nem voltak mentesek a dezinformációktól, egyértelműen látszik, hogy az uniós intézkedések, melyekben nagy számban vettek részt újságírók, tényellenőrzők, platformok, nemzeti hatóságok, kutatók, valamint civil társadalmi szereplők, segítettek a támadások elhárításában és a demokratikus folyamatok megzavarására irányuló kísérletek leleplezésében. Az uniós fellépés elsősorban négy, egymást kiegészítő területre összpontosított:

1. Az EU megerősítette a dezinformáció azonosításához, illetve az azzal szembeni fellépéshez szükséges képességeit.
2. Az EU a dezinformáció visszaszorítását célzó, önkéntes gyakorlati kódex segítségével együttműködött az online platformokkal és az ágazati szereplőkkel.
3. A Bizottság és a főképviselő – az Európai Parlamenttel együttműködve – fokozta a szigorúan a tényeken alapuló üzenetek terjesztése és a médiaműveltség előmozdítására irányuló erőfeszítéseket.
4. A Bizottság támogatást nyújtott a tagállamoknak ahhoz, hogy biztosítsák a választások integritását és javítsák az unión belüli demokratikus rendszerek ellenállóképességét.

Az EU demokratikus folyamatainak és intézményeinek védelme azonban további intézkedéseket tesz szükségessé. Ebben az online platformoknak kiemelt felelősségük van. A Bizottság ma a dezinformáció visszaszorítását célzó önszabályozó gyakorlati kódexnek megfelelően a Google, a Twitter és a Facebook legfrissebb, májusi jelentéseit is közzétette. Ezekből kiderül, hogy mindegyik platform előrelépést tett a politikai hirdetések átláthatósága terén. A Facebook már lépéseket tett a témafókuszú hirdetések átláthatóságának biztosítása érdekében, a Google-nak és a Twitternek ugyanakkor még be kell hoznia e téren meglévő lemaradását. Ezeken túlmenően a platformok erőfeszítéseket tettek a szolgáltatások integritásának biztosítására, és a Google, a Facebook és a Twitter arról számolt be, hogy hatékonyabbá tette a reklámelhelyezések ellenőrzését. Nem sikerült azonban kielégítő haladást elérni a reklámoknak helyet biztosító weboldalak átláthatóságának és megbízhatóságának növelésére szolgáló eszközök kifejlesztése területén.

Közös jelentés a dezinformációval szembeni cselekvési terv végrehajtásáról; Tájékoztató: A dezinformációval szembeni cselekvési tervre vonatkozó eredményjelentés; Cselekvési terv a dezinformációval szemben; Az európai választások szabadságának és tisztességességének biztosítását célzó intézkedéscsomag; A dezinformáció visszaszorítását célzó önszabályozó gyakorlati kódex végrehajtásáról szóló májusi jelentések