Kivonult a vírus a lakáspiacról

A jelek szerint mégis csak feléledt a lakóingatlan-piac az utóbbi hetekben. A lakást keresők száma és aktivitása 12-–13 százalékkal magasabb volt idén májusban és június első három hetében, mint egy évvel ezelőtt, amikor a járványnak még nyoma sem volt. (A nyitó képen a kínálati átlagárak.)


A piac „felébredését” mutatja az is, hogy a kínálati átlagárak április közepe óta még emelkedtek is 1–2 százalékkal, holott mindenki a várható árcsökkenésről beszél(t) – derül ki az Otthontérkép és az Ingatlantájoló adataiból.

Gondoltuk persze, hogy a közvetlen járványveszély elmúltával javul a helyzet, ám valójában nagyon kevesen számítottak az ingatlanpiac ilyen gyors és ennyire látványos felépülésére, visszarendeződésére.

A május egészét és június első felének adatait nézvén már egyértelműen látszik: a nyáron megszüntethető az elmulasztott tavaszi lakás-, ház- vagy nyaraló-, esetleg építésitelek-vásárlás.

Olyannyira igyekeznek az otthont keresők mindent egyszerre megtenni, hogy az eladók a veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt három hónap leforgása alatt sem csökkentették átlagos irányáraikat. Sőt, kis mértékben növelték is.

Május teljes adatsora már rendelkezésre áll és a június első három hetének előzetes számai is megvannak – és reményre adnak okot. Az Otthontérkép.hu és az Ingatlantájoló.hu friss adatai szerint az ingatlant keresők újra igen aktívak a piacon, lényegében az év eleji, még vírusmentes – és általában szezonálisan is erős – időszakban tapasztalt érdeklődés tért vissza, és nőtt meg bizonyos területeken, tehát érezhető egyfajta – már említett – elhalasztott tavaszi kereslet.

A legérdekesebb, hogy a 2019. májusi adattal összemérve az Otthontérkép oldalain mért, konkrét, ingatlanok iránt érdeklődő telefonhívások száma 13,4 százalékkal volt magasabb ez év májusában úgy, hogy az adatokat megtisztították az esetleges torzító tényezőktől. Sőt, ennél néhány százalékponttal még nagyobb növekedési arányt mértek június első két hetében.

Miközben a feladott hirdetések száma nem változott érdemben, aközben, 2019 májusához képest 12,6 százalékkal növekedett a használók száma az Ingatlantájoló és az Otthontérkép oldalakon. A munkamenetek száma (az egyedi látogatók közül a visszatérő látogatók oldalletöltéseit is mutató szám) még jobban, jó 18 százalékkal emelkedett.

Ez az adatsor egyértelműen mutatja, hogy miközben a média a vírushírektől és a válságtól hangos, aközben az ingatlanpiac keresleti és kínálati alapadatai, így például a lakások, házak iránti érdeklődés sem a fővárosban, sem vidéken nem csökkent, ha 2019 és 2020 májusát összevetjük.

Természetesen a karantén idején, március-áprilisban csökkenést mértek, ám májusra a folyamat egyértelműen megfordult – állítják a szakértők. Ezt erősíti meg az is, hogy az Otthontérkép Csoport oldalain feladott mintegy 100 ezer lakóingatlan-hirdetés alaposan megszűrt adatai azt mutatják, hogy a hirdetési irányárak sem csökkentek. Sőt, májusban és június három hetében némi növekedés(!) is megfigyelhető volt a kínálati átlagárakban.

Statisztikai módszerekkel azt mutatják, hogy merre is tartott/tart a piac az elmúlt hónapokban. A várt kismértékű irányár-csökkenés helyett (amely egyébként a vidéki használt lakásoknál látható is) a legtöbb vizsgált kategóriában inkább érezhető növekedés történt.

Vidéken a használt házak 4,2 százalékkal drágultak, a fővárosban pedig közel 0,6 százalékkal nőtt az összes hirdetésből kiszámított kínálati átlagár. Ez már egy tízmilliós vidéki használt ház esetén is átlagosan mintegy 420 ezer forintos növekedést, egy 25 milliós fővárosi lakásnál pedig 150 ezer forintos növekmény jelent. (Igaz, az előbbi negyedévekben is jellemzően nehezen eladható vidéki használt lakások átlagárának 1,7 százalékos csökkenése is érezhető.)

A számításnál a legolcsóbb és a legdrágább 5–5 százaléknyi ingatlant nem vették figyelembe, és természetesen csupán a ház- és lakásingatlanok kínálati árait elemezték (tehát például telek, garázs vagy üzlethelyiség nem torzítja az átlagárakat).

Ebből a három hónapnyi adatból messzemenő következtetéseket korai lenne levonni, de az érezhetően emelkedő használtház-átlagárak mögött talán már most tetten érhető, hogy a vidéki házak tulajdonosai (ellentétben a vidéki lakásokkal) nem véletlenül emelték az irányáraikat.

Széles körben elterjedt ugyanis az a nézet, hogy az emberek többsége a lakásban töltött karanténhetek folyamán egyre inkább a családi házak, esetleg a nyaralók felé fordul és valamelyest csökken a lakások iránti általános érdeklődés.

Összességében tehát elmondható, hogy az áprilisi bizonytalankodás után májusban és június első három hetében határozottan felélénkült az ingatlanpiac. Mint szó volt róla, bőven a hibahatáron túl, 12–13 százalékkal növekedett az ingatlanok iránti konkrét érdeklődések száma a vírus- és járvámentes 2019. májusi adatokkal összevetve. Ezzel együtt az árak esésének sincsen jele, sőt, leszámítva a vidéki használt lakásokat, valamelyest még emelkedtek is a kínálati átlagárak az április közepét jellemző szinthez képest.

Természetesen a hosszabb távú folyamatokra nézve mindössze három hónap adatából nem vonhatók le messzemenő következtetések, de a legfrissebb adatok mégis reménykeltők.