Kockakővel sújtották halálra a pesti állatkert görög teknősét

Szerda délután egy ismeretlen elkövető kockakővel ütötte agyon a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik görög teknősét. A halálos sérüléseket szenvedett állatot sajnos már nem lehetett megmenteni. A városligeti intézmény természetkárosítás miatt tett feljelentést. A felderítést segítheti, hogy a térfigyelő kamerák rögzítették az esetet. A felvételeket az állatkert átadta a rendőrségnek, és a közzétételt is fontolgatja. (Nyitó képünkön: napozó görög teknősök; egy közülük már nem él.)

Halálos sérüléseket szenvedett az a görög teknős, akit egy súlyos kockakővel sújtott agyon a Főpvárosi Állat- és Növénykert egyik látogatója szerda délután. Az állatot a gondozók a zárás előtti állományszemle idején találták meg, de a sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az állatorvosok sajnos már nem tudtak segíteni rajta, így egyedüli lehetőségként a teknős elaltatása maradt. Az állatnak elképesztő fájdalmai lehettek, hiszen a testét borító páncél a hasi és a háti oldalon is ujjnyi-kétujjnyi szélességben teljesen kettéhasadt és szétnyílt, és a belső szervei is súlyosan sérültek.

Az eset pontos körülményeinek tisztázása végett az állatkert munkatársai ma délelőtt megnézték a térfigyelő kamerák felvételeit, amelyen az elkövető és a vele együtt lévő személy is egyértelműen fölismerhető. A felvételek alapján feltételezhetően az történhetett, hogy az elkövető a kerítésen áthajolva kivette az állatot a kifutóból, amely azonban alighanem a kezébe piszkíthatott (ez nem ritka a teknősöknél ilyen esetben). Ezután az elkövető keresett egy követ, és – talán bosszúból – agyonütötte vele az állatot. Mindez szerdán délután 17 óra 37 perckor történt a Madagaszkár-ház melletti kifutónál, ahol görög, mór és sarkantyús teknősöket mutatnak be egy füves kifutóban.

A Fővárosi Állat- és Növénykert az ügyben ismeretlen elkövető ellent tett feljelentést a XIV. kerületi Rendőrkapitányságnál természetkárosítás bűntettének alapos gyanúja miatt. Természetesen a térfigyelő kamerák felvételeit is átadták a nyomozóknak, illetve csütörtökön kora délután helyszíni szemlét is tartottak a teknősök kifutójánál.

A városligeti intézmény fontolóra veszi a térfigyelő kamerák által felvett képek közzétételét, amelyen maga a cselekmény, illetve az elkövető is jól látható. A közzététel lehetőségét jelenleg az állatkert adatvédelmi szakértője vizsgálja.

A görög teknős (Testudo hermanni) Dél-Európában őshonos mediterrán szárazföldi teknősfaj. A Magyarországon hatályos jogszabályok szerint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős fajnak minősül, és szerepel a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény listáján is (ehhez az egyezményhez Magyarország még 1985-ben csatlakozott). Az ilyen állatfajok egyedeinek elpusztítása, illetve károsítása esetén a Büntető Törvénykönyv 242. § (1) bekezdésének rendelkezése szerint természetkárosítás bűntette valósulhat meg, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.