Könyv a sport lélektanáról – Frenkl Róbert emlékére

Dr. Frenkl Szilvia.Magának Szekeres Pálnak a története is rendkívüli. Megtapasztalta, milyen az egészséges sportolók világa, és milyen, amikor drámai baleset után sikerül győztesként visszatérni. Mindezt saját erőből, pszichológus segítsége nélkül. Ám az ő példája különleges, a sportolók sokaságának szüksége lenne támogatásra. Hihetetlen, de tény, hogy a paraolimpiai csapat mellett egyetlen pszichológus sem működik, és a magyar olimpiai csapat is csak másfél (!) pszichológusra jogosult az olimpián, a szabályok szerint. 

Ezért is olyan hasznos tudni, például, milyen fontos, és jó vagy rossz irányban befolyásoló szerepe van a családnak a sportoló életében. „Minden sikeres sportoló mögött egy sikeres család áll” – foglalta össze a lényeget Kurimay Anita, aki maga is sikeres sportoló, a kötet egyik szerkesztőjének, dr. Kurimay Tamásnak a lánya, és a családról szóló fejezetben szerzőtársa is.

Ebben a fejezetben van néhány, szülőknek szóló, jó tanács. Például: „Ne feledjük, hogy a mozgás egyik legfontosabb eleme az örömszerzés, a tevékenység élvezete akár sportolóról, akár parasportolóról van szó. Vigyázzunk a túlzott anyagi és az élsporttal kapcsolatos áldozatvállalásra, ne terheljük a gyermekünkre saját, múltból hozott vágyainkat, elképzeléseinket. Nehéz élethelyzeteink, családi krízisek során bátran kérjünk segítséget a szakemberektől…”

„A csapatsportok, különösen professzionális szinten (ide sorolom az olimpiai csapatsportokat is), fizikai és lelki szempontból is „veszélyes üzemek” – írja A csapatsport territoriális elmélete című fejezetben Görgényi István, aki vízilabdázó olimpiai bajnokként már a hetvenes években felfigyelt arra, hogy az érzelmek milyen fontosak. „Ha megértjük, mi zajlik a csapatok belső életében, talán el lehet kerülni a drámákat” – mondta a könyvbemutatón.

Szekeres Pál.Dr. Kurimay Tamás.A többi fejezet sem kevésbé izgalmas. Szó van például a labdarúgók pszichológiai szűréséről és fejlesztéséről. És a mai kor egyik tipikus jelenségéről, a szorongásról. A szerző, a kötet másik szerkesztője, Faludi Viktória ír arról, hogy a lakosságnak csaknem ötöde szenved valamilyen szorongásos zavartól. A sportolók életét (is) megkeserítő jelenség ellen többféle módon lehet védekezni, de fontos tudni: az eszközöknek mindig a sportoló egyéniségéhez kell illeszkedniük.

A harmadik szerkesztő, dr. Kárpáti Róbert, aki vívóként kezdte pályáját, elmondta, hogy a kötet ötlete egy nemzetközi kongresszuson vetődött fel 2003-ban. Sportpszichiáterként látja a versenysport árnyoldalait is. A sportolóknál tudni kell, milyen gyógyszerekkel lehet segíteni rajtuk úgy, hogy azok ne ütközzenek a doppingellenes szabályokkal.

Az árnyoldalakkal foglalkozik az evés és a testkép zavarait taglaló fejezet. Az előnyös oldalakat pedig a sport pszichiátriai rehabilitációban használatos szerepéről szóló rész mutatja be.

A kötet szerzőinek többsége tagja a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) sportlélektani szekciójának, amely az Oriold és Társa Kiadóval közösen jelentette meg a könyvet. A bemutatóra eljött dr. Frenkl Szilvia, Frenkl Róbert özvegye, aki maga is pszichológus.