Kórházi fertőzések: pert nyert a TASZ –továbbra is titkolózik a kormány

Petíciót kezdeményez és kórházak elé települ ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy betegjogokkal kapcsolatban tájékoztassa a polgárokat. A jogvédő szervezet azután döntött így, hogy a jogszabályban meghatározott határidőhöz képest október 1-jére már egy hónapja késik a kórházi fertőzésekről szóló jelentés nyilvánosságra hozatala.

A petícióval a TASZ szeretné érthetővé tenni az egészségügyet a betegek számára is, továbbá azért, hogy a kormány fejezze be a titkolózást, és tegye közzé az egészségügy egyik legsúlyosabb problémájáról, a kórházi fertőzésekről szóló adatokat.

Az emberi erőforrások minisztere a nyáron – a probléma létét is tagadó elődjével szemben – beszélni kezdett a kórházi fertőzésekről. Egy rendelettervezetben a kórházi fertőzések elleni külön intézkedéseket sorolta. Ezzel szemben sok kritikát fogalmaztak meg a szakértők;  TASZ álláspontja például itt érhető el. A szervezet hiányolta a konkrét lépéseket, és úgy vélte: a rendszerszintű problémák átfogó kezelése nem egy rendelet következtében fog megtörténni. A kritikák ellenére a rendelet október 1-jén az eredeti tervezethez képest változatlanul lépett hatályba, az új előírásokat azóta már meg kellene tartani.

A kórházi fertőzések elleni kormányzati nekibuzdulás azonban eddig még arra sem volt elég, hogy a jogszabályt megtartva, idejében nyilvánosságra hozzák az előző évi jelentést. Jogszabály írja ugyanis elő, hogy minden év szeptember 1-jéig kell közzétenni az adatokat.

A TASZ közben várja, hogy a Kúria döntést hozzon az EMMI ellen indított – jogerősen már megnyert – perében, ami arról szól, hogy kórházankénti bontásban is ki kell-e adni a kórházi fertőzéses adatokat.

A TASZ már néhány száz történetet gyűjtött a kórházi fertőzésekről, most pedig helyszíni jogtudatosító akciókba kezd. Budapesten és városokban országszerte kórházak bejáratai előtt jogi szakértőik válaszolnak az állampolgároknak az egészségüggyel kapcsolatos, betegjogi kérdéseire, és segítenek a panaszokra jogorvoslatot találni. Közben petíciót is kezdeményeznek az egészségügy érthetővé tételéről.

„A TASZ ingyenes jogsegélyszolgálatára évi sok ezer, többségében betegjogi, az egészségügyi ellátással kapcsolatos megkeresés érkezik – mondta Asbóth Márton, a TASZ magánszféra-projektjének vezetője. – Kiviláglik belőlük, hogy az állampolgárok nagy része számára nem érthető, mi és hogyan történik az egészségügyben, hova kell fordulniuk, vagy éppen milyen jogorvoslattal élhetnek. Most oda visszük a jogi tájékoztató, tudatosító tevékenységünket, ahol a legnagyobb szükség van rá: a kórházak bejárataihoz. Eközben az állami szervek, a kormány titkolóznak. Bár már elismerik, hogy a kórházi fertőzések okozzák az egyik legnagyobb problémát az egészségügyben, nem intézkednek hatékonyan, miközben titkolják azokat az adatokat, amelyekből világossá válnék a valódi helyzet. Petíciónkban az egészségügy érthetővé tételére szólítjuk fel az emberi erőforrások miniszterét – tette hozzá Asbóth Márton. – Aki egyetért ezzel a követeléssel, a helyszínen és online is aláírhatja a petíciót.”