Koronavírus: az ötödik szerződést is megkötötte a Bizottság oltóanyag beszerzésére

Az Európai Bizottság ma jóváhagyta annak a szerződésnek a megkötését, melynek révén az Európai Unió hozzájuthat a CureVac európai gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett koronavírus-vakcinához. Ez az ötödik szerződés a sorban, melyet a Bizottság koronavírus-oltóanyag beszerzése céljából köt gyógyszeripari cégekkel.

Az EU–CureVac-szerződés értelmében a tagállamok első alkalommal 225 millió adag oltóanyagot vásárolhatnak majd, és ezt követően további 180 milliót igényelhetnek a cégtől. A vakcinát akkor szállítják, amikor majd bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos, egyúttal pedig hatásos a koronavírussal szemben.
A CureVac vállalattal kötött szerződés tovább bővíti az Európában gyártandó oltóanyagok körét: a Bizottság a múlt hónapok során már szerződött az AstraZeneca, a Sanofi–GSK, a Janssen Pharmaceutica és a BioNtech–Pfizer vállalttal, az amerikai székhelyű Moderna gyógyszeripari céggel pedig sikeres, tájékozódó jellegű megbeszéléseket folytatott.

A tagállamok úgy is dönthetnek, hogy az oltóanyag egy részét adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára, vagy átirányítják más európai országokba.

A CureVac németországi székhelyű európai vállalat, mely úttörő szerepet tölt be egy teljesen új, a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló oltóanyagtípus kifejlesztésében. A vállalat július 6-án 75 millió euró összegű hitelmegállapodást írt alá az Európai Beruházási Bankkal oltóanyagok – köztük az általa fejlesztett potenciális koronavírus-oltóanyag – kifejlesztése és nagy mennyiségben történő gyártása céljából. A Bizottság megalapozott tudományos értékelés, az alkalmazott technológia, valamint a vállalat oltóanyag-fejlesztés területén szerzett tapasztalata és az EU egészének ellátását biztosító gyártókapacitása miatt döntött a CureVac oltóanyag-fejlesztésének támogatása mellett.

A Bizottság finanszírozza az oltóanyaggyártók kezdeti költségeinek egy részét, aminek fejében jogosultságot szerez, hogy adott időn belül meghatározott mennyiségű oltóanyagot vásároljon tőlük. A finanszírozás előlegként beleszámít a tagállamok által a jövőben megvásárolandó oltóanyagok árába. Tekintve, hogy igen kockázatos a beruházás a koronavírus-oltóanyag kifejlesztésébe, a Bizottság és az oltóanyaggyártók közötti megállapodások olyan beruházások megvalósítását teszik lehetővé, amelyekre máskülönben valószínűleg nem kerülne sor.

Uniós oltóanyag-stratégia; A koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések