Konferencia Európa jövőjéről

Április utolsó két napján zajlott le az Európa jövőjéről szóló konferencia utolsó plenáris ülése; részvevői 49 részletes javaslatot fogadtak el. A javaslatok az éghajlat-változástól az egészségügyön és a migráción át az EU világméretű szerepvállalásáig egy sor témát felöleltek. Az Európai Parlament, a Tanács, a Bizottság és a tagállami parlamentek képviselői egyetértésüket fejezték ki a javaslatokkal kapcsolatban. A plenáris ülésen részt vett polgárok is kifejtették, milyen álláspontra jutottak a javaslatokról.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia hivatalosan május 9-én – Európa-napon – zárul Strasbourgban, amikor az eszmecsere vezető testületének társelnökei benyújtják a javaslatokat tartalmazó végleges jelentésüket az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság elnökének. Ezt követően mindhárom intézmény meg fogja vizsgálni, hogyan tud saját hatáskörén belül és az Európai Szerződésekkel összhangban hatékony, követő intézkedéseket hozni a javaslatokkal kapcsolatban.

A plenáris ülést megelőzően egy éven át folytak azok az egyedülálló megbeszélések és tanácskozások, amelyeken a részt vevő és egymással együttműködő uniós polgárok véleményt cseréltek arról, milyen Európában szeretnének élni. A résztvevők között mindegyik uniós tagállam polgárai képviseltették magukat.