„Ne jöjjön ide ezekkel a vállalhatatlan nézetekkel!” – romániai reakciók Orbán tusványosi beszédére

(Tudósító: Vig Emese) Sorra érkeznek a reakciók Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédére a román politikai pártok részéről: elsőkként a kormánykoalíció tagjai, a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok küldtek ki sajtóközleményt, de a közösségi médiában megszólalt Alin Mituță euro-parlamenti képviselő is, a Renew Europe frakció tagja. Körképünkből nem maradt ki a román külügy véleménye sem, és azt is megnéztük, hogyan reagált Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului vezetője arra, hogy az Erdély román föld! molinójának felmutatása után távoznia kellett a tusványosi rendezvény helyszínéről.

…Orbán tusványosi beszédének legnagyobb részét a külpolitikai értékelés tette ki, és ez gyakorlatilag megfelelt a várakozásoknak, az oroszpárti megnyilvánulások, a Brüsszel-kritika, Soros felemlegetése régóta a miniszterelnök eszköztárába tartoznak, bár annak beismerése, hogy Magyarország elszigetelődött, nemcsak az Európai Unióban, de még a visegrádi négyek között is, új eleme volt az orbáni retorikának.

Ami azonban igazi nóvumként könyvelhető el, az a „poszt-nyugat” fogalmának használata és sajátos tartalommal való megtöltése. Orbán értelmezésében a poszt-nyugat nem más, mint Nyugat-Európa kevert fajú lakossága, amely eltávolodott a klasszikus nyugati értékektől és a kereszténységtől. Ez a Nyugat jelenti a legnagyobb veszélyt a magyarokra, akik „nem kevert fajúak és nem is akarnak azok lenni”. A miniszterelnök ebből a tézisből vezette le Magyarország szembenállását az Európai Unióval.

A nemzetközi sajtó nyomban lecsapott ezekre a kijelentésekre, a romániai médiában sem maradt visszhang nélkül Magyarország miniszterelnökének a rasszizmust súroló kijelentése, és az EU-, illetve NATO-ellenes kijelentései sem, azonban a román politikai pártok csak késve reagáltak a Tusványoson elhangzottakra.

„Csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” – mondja egy magyar eredetű közmondás. Ezt természetesen ismerniük kell a magyar vezetőknek is, akik minden évben eljönnek Romániába, hogy részt vegyenek a Tusnádfürdőn szervezett különféle rendezvényeken. Csakhogy az utóbbi időben, de különösen ezekben a napokban, a közmondásos magyar bölcsességből hiányzik az a fajta politikai magatartás, amit egy másik állam területén vendégeskedve tanúsítaniuk kellene – indítja közleményét a szociáldemokrata párt (PSD), amelyet a politikai alakulat nevében Paul Stănescu, a párt főtitkára jegyez.

„Hadd legyek nagyon világos és kategorikus a magyar vezetők nacionalista politikai kommunikációjával kapcsolatban: sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem a magyar kormány tagjai nem használhatják fel Romániát arra, hogy Európa-ellenes és oroszbarát üzeneteket fogalmazzanak itt meg.

Ha kritizálni akarják az EU és a NATO közös fellépését, és jóslatokat akarnak megfogalmazni arról az agresszióról, amelynek Oroszország Ukrajnát kiteszi, akkor tegyék ezt Magyarország területéről, ahol szabadon elmondhatják, amit akarnak. Egy másik állam területén az ilyen üzenetek nem megfelelőek” – fogalmazta meg a szociáldemokrata álláspontot a főtitkár…

…A szociáldemokraták azt is aggasztónak találják, hogy a sportot politikai célokra használja fel a magyarországi kormány…Orbán Viktor erdélyi látogatásán két futballmérkőzésre is ellátogatott, az első a sepsiszentgyörgyi labdarúgó csapat meccse volt, amely a szlovéniai Olimpija Ljubljana ellen játszott az Európa Konferencia Liga selejtezőjének második fordulójában. A telt ház előtt megrendezett mérkőzés előtt a szurkolók elénekelték az Ismerős Arcok Nélküled című dalát, a végén a Székely himnuszt, majd a magyar kormányfő valóságos „szelfigyárat” üzemeltetett be.

… „aggasztóvá válik a magyar kisebbség lakta területeken a sportnak az etnikai autonómia eszközeként való felhasználása. Ahelyett, hogy a sport a magyarok és románok közötti egészséges versenyt, egységet és jó megértést szolgálná, bizonyos politikai célok felé sodródott. Magyar koalíciós partnereinknek sürgősen tisztázniuk kell a sport elterelésének ezt a módját. Elfogadhatatlan, hogy a szemünk láttára torzuljon el a sport valódi küldetése” – olvasható még a szocdemek közleményében.

A nyilatkozatban arra is felhívja a figyelmet Stănescu, hogy véleménye szerint ezeknek a kissé kínos és provokatív pillanatoknak el kell tűnniük. A Románia és Magyarország között épülő hivatalos diplomáciai kapcsolatokat nem szabad mindenféle politikai provokációval megváltoztatni. A sport etnikai célokra való felhasználása kapcsán egyébként a szociáldemokrata politikus ugyanazt az alapelvet fogalmazza meg, amely már számtalanszor elhangzott az erdélyi magyarok autonómiatörekvései kapcsán: „Az etnikai kritériumokon alapuló autonómia elfogadhatatlan, és ellentétes az alkotmánnyal: az ország egysége és oszthatatlansága szent”.

A szociáldemokraták nyilatkozatának közzététele után jelent meg a liberálisok reakciója: a románok sokkal euróapaibbak, mint Orbán Viktor, és jobb lenne, ha a politikus inkább Magyarországon keresne magának közönséget. A politikai alakulat véleményét szintén a párt szóvivője tolmácsolta, aki a News.ro hírügynökségnek nyilatkozott a tusványosi beszéd kapcsán. Ionuț Stroe liberális parlamenti képviselő szerint az Orbán-beszéd „a Kreml-propaganda kézikönyvéből származó passzusokat” tartalmaz. Aggasztónak nevezte, hogy Orbán Viktor úgy döntött, hogy ezeket az üzeneteket a romániai magyar közösségnek, a román állampolgároknak közvetíti, megpróbálva kedvező irányba terelni a hallgatóság véleményét a putyini politika tekintetében…

„Láttuk már más, kisebb európai országok vezetőit, akik közelebb is vannak az orosz határhoz, és mégis bátrabban viselkednek Vlagyimir Putyinnal szemben, mint Orbán Viktor. Ha megnézzük a többi nyilatkozatot, Orbáné semmiben sem hasonlít egy európai vezető beszédére, minden az európai szellemiséggel ellentétes. Erdély a tolerancia mintaképe egész Európa számára, a magyar miniszterelnök pedig idejön, hogy rasszizmussal határos kijelentéseket tegyen a «fajkeveredésről», amelyeknek semmi közük a mi közös értékeinkhez” – mondta Stroe.

Bogdan Aurescu külügyminiszter a digi24.ro-nak adott interjújában szintén helyteleníti Orbánnak a tusnádfürdői nyári egyetemen tett kijelentéseit: „Sajnálatos, hogy Romániából ilyen eszméket terjesztenek” – mondta a külügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy Románia nem ért egyet az ott elhangzottakkal…

…„Figyelemmel kísértük a magas rangú magyar tisztviselők minden nyilatkozatát, akik magánlátogatáson tartózkodtak Romániában, hogy részt vegyenek a tusványosi rendezvényen. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter legutóbbi, 2022. július 12-i bukaresti látogatásán előrevetítettük ezt a pillanatot, és konkrétan tárgyaltunk a magyar kormánytagok és politikusok romániai magánlátogatásáról is, többek között a tusványosi nyári táborban való jelenlétükkel összefüggésben. Ez alkalommal határozottan és világosan hangsúlyoztam annak szükségességét és fontosságát, hogy a magyar tisztviselők megnyilvánulásait a 2002-i kétoldalú stratégiai partnerség – aminek elfogadása óta már két évtized telt el –, és az 1996-i román-magyar jószomszédsági szerződés logikája és szelleme kellene meghatározza. Felhívtam a figyelmet a magyar politikusok felelős magatartásának szükségességére a romániai magánlátogatás során. Szijjártó miniszter úr arról biztosított, hogy a tusványosi eseményen résztvevő politikusok figyelembe veszik ezeket az elvárásokat, és felelősségteljes hozzáállást tanúsítanak a kétoldalú kapcsolatok iránt. Akkor azt mondta nekem, hogy Magyarország érdeke is, hogy a kétoldalú kapcsolat ne sérüljön” – részletezte a román külügyi tárca vezetője a tusványosi rendezvényt megelőző egyeztetések részleteit.

A miniszter elmondta, hogy a magyar fél tiszteletben tartotta a megállapodásnak ezt a részét, abban az értelemben, hogy a nyilvános beszédek – beleértve Orbán Viktor beszédét is – , nem voltak provokatívak Románia irányába, és nem kerültek szóba vagy említésre olyan érzékeny témák, mint az „etnikai alapú autonómia vagy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek kollektív jogainak biztosítása”.

Ugyanakkor a tárcavezető tisztázta, hogy számos más provokatív kijelentés hangzott el az EU-ról, az európai szolidaritásról, az Oroszország elleni szankciókról, a nyugati értékekről, és hozzátette, sajnálatos, hogy abban a bonyolult globális kontextusban, amellyel minden uniós tagállamnak szembe kell néznie, Romániából ilyen eszméket terjesztenek, különösen mivel

az ország hivatalos álláspontja homlokegyenest ellentétes az Orbán által meghirdetett „tézisekkel…Egyértelmű, hogy nem érthetünk egyet velük. Nem is beszélve a faji kérdésekkel kapcsolatos kijelentésekről, amelyek elfogadhatatlanok” – jelentette ki Aurescu.

…A szociáldemokraták és liberálisok mellett az ellenzéki USR PLUS politikusa, Alin Mituță román EP-képviselő is dühösen reagált Orbán megjegyzéseire. „Faji vagy etnikai ”tisztaságról„ beszélni, különösen egy olyan vegyes régióban, mint Közép- és Kelet-Európa, nemcsak téveszme, hanem veszélyes dolog is. Akárcsak Orbán maga” – írta a képviselő a Twitteren.