Koronavírus: cenzúra a Koronainfón

(Forrás: Media1) Ma, péntek délután 3 órakor egy tévéstúdióban tartotta napi sajtótájékoztatóját a koronavírus-világjárvány (COVID-19) miatt az Operatív Törzs. (A nyitó képen: Molnár Eszternek, az RTL Híradó riporterének kezéből kiveszik a mikrofont a koronavírusról szóló sajtótájékoztatón.)

A stúdióba a járvány miatt egyáltalán nem hívtak már újságírókat, pedig tegnap még a Koronainfót a média munkatársainak személyes jelenlétében tartották, méghozzá úgy, hogy az egyre súlyosbodó világjárvány idején is egyetlen, körbejáró közös mikrofont kellett használnia a média összezsúfolódni kényszerült munkatársainak.

A mai sajtótájékoztatón bejelentették: kérdések százai érkeztek egy nap alatt az erre a célra szolgáló  press@koronavirus.gov.hu e-mail címre. Jelezték: a kérdéseket tipizálva, csoportosítva kezdik el megválaszolni, és nincs idő minden kérdésre.

Végighallgattam a sajtóeseményt, de azon végül alig néhány témát érintettek. Kérdést idéztek a BBC-től, a román Digi24-től, a magyar Blikktől, a 444.hu-tól, az ATV-től, az MTI-től, a Magyar Hírlaptól, a TV2-től… De például a Media1 tegnap nem sokkal 14 óra után, az e-mail cím megemlítésekor azonnal elküldött 3 téma köré épülő kérdéscsomagját nem érintették, nem válaszolták meg.

Több más szerkesztőség, például az RTL Híradó kérdéseire sem válaszoltak. Az egész sajtótájékoztató villámgyorsan, kevesebb, mint 30 perc alatt ért véget, ebből pedig mindössze 12 perc jutott a felolvasott kérdésekre. Az nem világos, milyen alapon hagytak el kérdéseket. Ahogyan az sem érthető, hogy a több száz újságírói kérdésre miért mindössze 12 percet hagytak, azaz miért nem szentelnek több időt a kérdések tisztességes megválaszolására.

A Media1 kérdéseit egyébként az elektronikus tértivevény tanúsága szerint még csütörtökön 14:23-kor megkapták és elolvasták a Koronavírus Tájékoztató Központban, vagyis több mint 25 órája késlekedik a válasz egy járványügyi országos veszélyhelyzetben. Az efféle késedelem, illetve a cenzúra maga is veszélyes gyakorlat.

A Media 1 válasz nélkül hagyott kérdései közül csak egy:

Mit szólnak a legnagyobb taglétszámú újságíró-szövetség, a MÚOSZ nyilatkozatához, melyben sérelmezik, hogy az önök központja járványügyi közadatokat zár el, adatokat titkolnak el, és korlátozzák az újságírók által feltehető kérdések számát, nem biztosítanak kellő időt a kérdésekre, a tájékoztatóikon az újságírókat sértegetik sokszor érdemi válaszok helyett?

Személyesen is vállalják-e a felelősséget, ha netán később kiderül, hogy az eltitkolt járványügyi adatokkal a járvány további terjedéséhez is hozzájárultak?  Több jogász és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila is jelezte, hogy nem felel meg a valóságnak, hogy a területi adatok személyes adatnak minősülnek és az  nyilvánosságra hozható lenne. A kérdésünk az is, hogy mitől tartanak, miért nem hozzák nyilvánosságra a területi adatokat?

Az Operatív Törzs egyébként nem először gyakorol cenzúrát. A múlt héten például az RTL Híradó riporterének kezéből szó szerint kitépték a mikrofont egy kérdés közben…

(A teljes beszámoló itt olvasható, tessék kattintani!)

.