Koronavírus miatt szünetel a magánfogászat

A kormány március 17-ével gyakorlatilag leállította a teljes hazai magánfogorvosi ellátást. Érthető okokból a turizmus mellett, a magánfogorvosok bevételei és is egyik napról a másikra nullázódnak le, derékba törve ezzel egy több éve tartó konjunktúrát – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy a napokban a szakma és több érintett is a miniszterelnökhöz és a kormányhoz fordult, kérve a más ágazatoknál megtett intézkedések kiterjesztését a fogorvosok számára is.

A 2016–20 közötti időszakot vizsgálván a társas vállalkozási formában működő fogorvosi szolgáltatók száma – sok más ágazattól eltérően – folyamatosan bővült. Ezzel párhuzamosan az alkalmazotti létszám is emelkedett. Jelenleg jó 10 100 orvos, asszisztens, fogtechnikus, dentál-higiénikus és egyéb kisegítő személyzet dolgozik az ilyen profilú vállalkozásokban. Árbevétel tekintetében egyenletes növekedés figyelhető meg, hiszen a 2016-i 80 milliárd forintól, 2017-ben 90 milliárdra, 2018-ban pedig 103 milliárdra emelkedett a társas vállalkozások forgalma. Az adózás előtti eredmény szintén folyamatosan bővült a vizsgált időszakban: 11 milliárd forintól 17 milliárd forintra. Ezt a kedvező fejlődést töri meg a jelenlegi járványhelyzet, hiszen a fogorvosi kezelések fokozottan fertőzésveszélyesek, ezért jelenleg tulajdonképpen csak az állami ellátórendszer működik, és az is csak a legsürgősebb beavatkozásokat végzi el.

 A cégfluktuációs index (CFI) 5–6% közötti értékei azt mutatják, hogy a turbulencia mértéke az átlaghoz mérten rendkívül alacsony. A piaci szereplők többsége stabil, évek óta működő vállalkozás. Az idézett adatok azonban csak a szektor egy részéről mutatnak képet, hiszen jóval több fogorvosi praxis működik egyéni vállalkozási formában, jellemzően ők a legkisebb piaci szereplők. Napjainkban 10 019 egyéni vállalkozás nyújt fogorvosi ellátást. Összességében: több mint 13 ezer vállalkozás és kereken 20 000 munkahely van veszélyben.

Ugyanakkor – mivel a már megkezdett kezeléseket a járvány levonulása után a betegek rögtön folytatni akarják majd, továbbá az utazási korlátozások feloldásával a fogászati turizmus is gyorsan újra indulhat –

remélhetőleg hamar sikerül majd az ágazat szereplőinek megszüntetniük a további bevételcsökkenést – zárja közleményét az Opten céginformációs szolgáltató.