Koronavírus! Szerdától gyülekezési, péntektől kijárási tilalom Szerbiában

(Szerző: Németh Árpád) A koronavírus-fertőzés újbóli gyors terjedése miatt július 8-tól Szerbiában öt embernél több nem lehet együtt sem nyílt, sem zárt térben, július 10-től, péntektől hétfőig pedig ismét életbe léptetik a korábbihoz hasonló szigorú kijárási tilalmat. A korlátozásokat Aleksandar Vučić államfő jelentette be – írja a Danas. (Nyitó kép: Belgrád belvárosa július elején /  AP Photo/Darko Vojinovic.)

A kijárási tilalom alól részben mentesülnek a háziállatok tulajdonosai, az anyák gyermekükkel, valamint a nyugdíjasok. A részleteket később ismertetik.

Vučić azt is elmondta, hogy jelenleg 4000 koronavírus-fertőzöttet ápolnak a kórházakban. Belgrádban minden kórház zsúfolásig megtelt.

A járvány idején a mai a legsúlyosabb nap” – mondta az államfő. A fővároson kívül még négy városban válságos a helyzet, Vajdaságban valamelyest kedvezőbb.

Hozzátette, hogy a környező országokhoz képest Szerbiában tesztelik a legtöbb személyt, ezért is teltek meg a kórházak.

A járvány legnehezebb pillanatai november 1. körül várhatók, amikor elkezdődik az influenza-járvány, amely találkozik a koronavírus-fertőzéssel. A szerb elnök becslése szerint addig nem készül el a védőoltás.

Szerbiában egyébként két új kórházat rögtönöznek, az egyiket, egy 800-1000 ágyasat egy lerombolandó laktanya helyén, a másikat pedig Kruševácon.

A belgrádi sportközpontot, az Arénát most alakítják át betegek fogadására:

(AP Photo / Darko Vijinovic)

Az unión kívüli országokból Magyarországra csak a szerb állampolgárok utazhatnak

Az uniónak azt a kérését, hogy az unión kívüli országokból is engedjünk be polgárokat, Szerbia kivételével nem tudjuk egyelőre teljesíteni, mert az ellentétes lenne a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével” – ezt jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök július 2-án.

Orbán Viktor az operatív törzs megbeszélésén elmondta: a járvány második hulláma Magyarországon nem kezdődött el.

A röszkei határátkelő július 1-jén. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Azt viszont közölte, hogy az operatív törzs visszaállította az átutazók számára a kötelező utazási folyosó használatát. Lesz egy olyan „humanitárius korridor”, amiről nem térhetnek el azok, akik csak átutaznak Magyarországon.