Korrupcióellenes világnapon a hazai helyzetről

Tizenhét évvel ezelőtt, 2003. december 9-én fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezete a korrupció elleni egyezményt, így lett ez a nap a korrupcióellenes világnap, amit a Transparency International Magyarország minden évben szakmai konferenciával ünnepel. A cél: a korrupció elutasítására ösztönözzék a polgárokat, együttműködve a hazai közélet, a gazdaság és a média szereplőivel. Most a világjárvány miatt online esemény lett a rendezvényből.

A két részből álló idei konferencián először azt vizsgálták meg, hogy az Európa Tanács égisze alatt működő Korrupcióellenes Államok Csoportja (GRECO) és az Európai Unió különféle szervei – például a nemrégiben alakult Európai Ügyészség –hogyan segíthetik az egyes országokban, így Magyarországon is a korrupció elleni küzdelmet. Marin Mrčela (GRECO-elnök) a csoport Magyarországnak tett ajánlásait felvázoló bevezetőjét követően Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szólt arról miért is kellene Magyarországnak csatlakozni az Európai Ügyészséghez. A csatlakozást támogató-sürgető 680 ezer aláírás birtokában néhány kirívó korrupciós ügyet idézett fel, amelynek a felgöngyölítése zátonyra futott a hazai igazságszolgáltatásban.

A témához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Bárd Petra, Hack Péter, Fleck Zoltán és Ligeti Miklós sokoldalúan igyekeztek megvilágítani a korrupció elleni küzdelem lehetőségeit, túllépve azon, hogy a magyar polgár csodavárását erősítsék, amely szerint majd az EU megoldja az összes gondunkat.

Ideje tudomásul venni, hogy csodák nincsenek. A jogállamiság lebontása és a rendszerszintű lopás szoros szimbiózisban élnek, velük szemben elsősorban itt lennének tennivalók. Bár az EU-nak vannak jogi eszközei, ám lényegesen kevesebb politikai szándék mutatkozik arra, hogy a tagállamok belépési kritériumait később is számonkérje.
A konferencia második részében Tölgyessy Péter tartott előadást „A politika mindenekelőtt – a joguralom rendjének helye Orbán Viktor rendszerében” címmel.

Messziről indított az elemzés arról, hogy mi is az a jogállam, keleten és nyugaton és milyen út vezetett napjainkig. Magyarország, mint a Nyugat legkeletibb csücske hogyan jutott el a mai helyzetig. Addig, hogy ehetjük, amit főztünk. Tölgyessy végigvezet az úton – a maga elfogultságaival együtt is figyelemre méltó gondolatokkal. Lehet vele vitatkozni, de nem érzelmi alapon! Akinél ott elakad a gondolat, hogy Tölgyessy Orbán zsenialitásából indít, az persze nem figyelt eléggé.

A záró évértékelő kerekasztal beszélgetés Lampé Ágnes, Martin József Péter és Krekó Péter, Győrffy Dóra, Kovácsy Zsombor az átláthatóság és a korrupciós kitettség szempontjából vizsgálta a magunk mögött hagyott évet, elemezve a koronavírus különböző szektorokra, így a kormányzatra, az egészségügyre és a gazdaságra gyakorolt hatásait.